Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 – Egy észlelő naplójából XXIV. rész

2011.02.24. 17:17 tizenhét

Akik törpévé nőtték ki magukat…

Ebben a részben röviden bemutatom azokat az égitesteket, amiket jelenleg – 2006 óta – törpebolygóként emlegetünk. Részben szerencse, hogy erre most kerül sor, hiszen jobban átgondolva ezzel az átsorolással hatalmas lavina indult el a nemzetközi csillagászszakmában. Pár éven belül a törpebolygók száma valószínűleg több lesz annál, mintsem, hogy ehhez hasonló futó bemutatókat tarthassak róluk. Az előző cikkben ismertettem az egyetlen olyan törpebolygót, mely előtte bolygó besorolásnak örvendhetett, vagyis a Plútót. Lássuk, hogy szerepelnek a kedves társak!

A legrégebben (1801.01.01.) felfedezett törpebolygó a Ceres, aki az aszteroidaövben bóklászó kisbolygóból „nőtte” ki magát - ahol a legnagyobb objektumnak számít -, bár a felfedezését követő fél évszázadban bolygóként tartották számon. Érdekes tény, hogy a 2006-os variálások során a Ceres majdnem bolygó besorolást kapott, végül a pályájának tisztára söprésére vonatkozó kritérium lefektetését követően ez – mivel nem teljesítette – nem nyert elfogadást. Nevét az ültetés, aratás és anyai szeretet római istennőjéről kapta, innen származik sarlót szimbolizáló asztronómiai jele. Egyébként szép gömb alakú és majdnem 1000 km átmérőjű. Amikor a legfényesebb fázisában találjuk, a szabadszemes észlelhetőség határán egyensúlyozik. Maximális felszíni hőmérséklete -40°C körüli, ami egész elviselhető. Távolsága a Naptól 2,5-3 CsE között változik. Eredetét tekintve azt feltételezik, hogy bolygónak indult, de így maradt… 2015-ben látogatja meg a Dawn nevű űrszonda, melyet 2007-ben indított a NASA. 

Az Eris a legnagyobb törpebolygó, átmérője kb. 2500-2700 km, tehát nagyobb a Plútónál is. Ráadásul rendelkezik egy holddal is, aki Dysnomia névre hallgat – ő Eris nővéreként volt a törvényenkívüliség istennője. Gyakorlatilag a 2005-ös felfedezése indította el a törpebolygóvá minősítéseket, hiszen rövid ideig a Plútónál háromszor távolabb keringő – tehát Kuiper-övbéli – tizedik bolygóként tekintettek rá. Ezen általa keltett felfordulást látva kapta találó nevét a viszályt szító görög istennő után.

A negyedik törpebolygó a Makemake, akit 2005-ben fedeztek fel, és rá három évre kapta végső besorolását. Mivel húsvét környékén kapták lencsevégre, kezdetben beceneve „húsvéti nyuszi” volt. Végső elnevezését a Húsvét-sziget őslakosait teremtő istenről kapta. 38 és 52 CsE távolságra kering a Kuiper-övben, a Plútónál valamivel kisebb égitest.

Végül lássuk a Haumea nevezetű delikvenst, akit 2004-ben fedeztek fel karácsony környékén, így kapta a Santa becenevet, amit idővel a születés hawaii istennőjének nevére véglegesítettek. Erősen megnyúlt alakkal büszkélkedhet, legnagyobb átmérője 1960 km, míg a legkisebb csak 1000 km körüli, távolsága hasonló a fenti társáéhoz. Nem elfelejtendő, hogy van két holdja is: Hi’iaka és Namaka, akik a hihetetlen hawaii mitológiából léptek ki – mintegy színesítvén a már amúgy sem túl egyhangú égbolt színpadát.

-latyak-

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr202677541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása