Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Mégis szeretem a westernt?

2011.03.02. 09:17 tizenhét

 

A félszemű - True Grit (2010)  Filmajánló

 

Egészen sokáig azt hittem, hogy a westernt nem szeretem, de amikor megnéztem a Jesse Jamest, felötlött bennem egy olyan gondolat, mégsem olyan szörnyű ez a műfaj; sőt, kifejezetten tetszett a mozi, bár akkor ezt a film felé irányuló vonzalmat inkább Brad Pittnek tulajdonítottam.

Na, de most itt van ez az új Coen-film, A félszemű: a pocakos, szakállas, kifejezetten ronda Jeff Bridgesszel; a bajszos, kicsit elhízott, Texas Rangerként tevékenykedő Matt Damonnal és egy eddig számomra ismeretlen kislánnyal - és tetszett a film!

 

A sztoriról csak annyit, hogy Charles Portis regényének második megfilmesítése, az első 1969-ben készült, John Wayne-nel a félszemű sheriff szerepében. A történet főszereplője (igen, szerintem ő a főszereplője) a 14 éves Mattie Ross (Hailee Steinfeld), aki bosszút akar állni apja gyilkosán (a kislány igen tökös, arabokat megszégyenítően alkudozik, rendőrbírót bérel fel, méghozzá a hivatalos szerveken keresztül szerződést kötve, és nem retten el attól sem, ha a koporsókészítő-műhelyben kell aludnia). A felbérelt marshall, Rouben Cogburn (Jeff Bridges) iszákos, de benne van a spiritusz, ezért esik rá a kislány választása. Közben felbukkan egy Texas Ranger, Mr. LeBeouf  (Matt Damon), aki egy másik államban elkövetett bűntettéért szeretné nyakon csípni a kislány által Tom Cheney - nek (Josh Brolin) ismert bűnözőt, így ugyan a férfiak a gyereket hátrahagyva indulnak, de hamar kiderül számukra, hogy Mattie Rosst nem olyan könnyű lerázni…

 

A főszereplők egytől egyig zseniálisak, a legszebb az egészben, hogy Hailee Steinfeld játéka nem kicsit veszi fel a versenyt A félszeműben is különösen jól játszó Jeff Bridgesszel vagy Matt Damonnal.

A film telis-tele van a Coen testvérekre utaló finomságokkal, de úgy kell szépen kimazsolázni azokat a filmből; nem annyira őrült az egész, mint mondjuk az Égető bizonyíték vagy az Egy komoly ember… Néhány jelenet viszont (a temetkezési vállalkozó és a kislány találkozása, medvebőrbe bújt gyógyító a lóháton, indiángyerekek lerugdosása a verandáról) nagyon beteg, nagyon groteszk, nagyon coenes. Különösen ügyes kivitelezés, hogy A félszemű úgy westernfilm, hogy pisztolypárbaj nem igazán van benne.

 

Sajnálom, hogy a sok Oscar-díj jelölésből egyet sem kapott meg, nekem nagyon tetszett, és még meg fogom nézni!

 

IMDb: 8,1     Rotten tomatoes: 95%

 

Írta és rendezte: Joel Coen és Eathen Coen


- zibóka  -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr312702313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása