Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.08. 17:17 tizenhét

 

Magas vérnyomást kígyó mérgével

 

A hipertónia kialakulásának hátterében számos ismert és ismeretlen ok áll. Ez utóbbi kategóriába tartozó eseteket nevezzük esszenciális hipertóniának. E betegséget „csak” tünetileg tudják kezelni: életmódtanácsoktól a gyógyszerelésig. A farmakonok között találunk receptorblokkolókat, enzimgátlókat, csatornamodulátorokat. Hatásaik közé tartozik az értágítás, a plazmavolumen csökkentése is. Ez utóbbi eredményt éri el az egyik legelterjedtebb magas vérnyomás elleni szer, a kaptopril, ami az angiotenzin konvertáló enzimet gátolja (ACE-gátló).


A kaptopril története az 1960-as években kezdődött, de csak 1977-ben került forgalomba az Egyesült Államokban. A hatvanas évek elején John R. Vane aktívan kutatta a magas vérnyomás okát. Ez idő tájt kapcsolódott a kutatócsoportjához egy brazil orvos, Sergio Ferreira, aki bevonta a kutatásba saját projektjét. Ferreira a brazil lándzsavipera (Bothrops jararaca) mérgét tanulmányozta, és kivont belőle egy bradikinin potencírozó faktort (BPF), amely megnyújtotta a bradikinin hatását azáltal, hogy gátolta a lebontó enzimét. Vane-nek jutott eszébe, hátha a viperaméreg más enzimeket is képes megakadályozni funkciójuk elvégzésében. Azt tapasztalták, hogy a méreg hatékonyan gátolta az angiotenzin konvertáló enzimet. De még nem tudták meghatározni a toxin pontos alkotóelemét, ami ezt a hatást kifejtette.


A kígyómérgekből rengeteg gyógyszert állítanak elő: viperaméregből készül a kaptopril, a viperagyík toxinjából pedig nemrég fejlesztettek ki ígéretes gyógyszert a cukorbetegek vércukorszint-szabályozására. Néhány halálos marású kígyó mérge - ausztrál kísérletek szerint - úgy tűnik, képes leállítani a tumorok növekedését azáltal, hogy megszakítja azok vérellátását.


 

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr462720269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása