Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.24. 17:17 tizenhét

A csúszós, semmihez sem tapadó anyag

 

Dr. Roy Plunkett, amerikai vegyész, a DuPont vállalat alkalmazottja, 1938. április 6-án egy új hűtőgáz előállításához tetrafluor-etilént használt köztitermékként. A 45 kg, -76 C ͦ -on forró gázt néhány tucat kis acélpalackban tárolták. Később, amikor kinyitotta a zárószelepet, az egyik palackban mintha nem lett volna semmi.

 

 


 

A tárolóedényből nem jött ki gáz. Eltávolították a szelepet. Kiderült, hogy a tetrafluor-etilén (C2F4) gázból fehér por rakódott le a palack falára. Megállapították, hogy a szilárd anyag kémiai összetétele megegyezik a tetrafluor-etilén gázéval. Tárolás közben, a kutatók szándékától függetlenül, poli-tetrafluor-etilén keletkezett. 
Plunkett nem gondolta, hogy a C2F4 állás közben polimerizálódhat, hiszen egy hasonló monomer, a vinil-klorid ezen reakciójához katalizátorra, gyökképző iniciátorra volt szükség. A spontán polimerizáció azért is meglepő volt, mert a kutatók éppen nagy stabilitásuk miatt részesítették előnyben a fluor-klór-szénhidrogéneket (freonok). 

 

A poli-tetrafluor-etilén a Teflon ® nevet kapta, ami védett márkanév, és csak a DuPont használhatja. A vállalatot 1802-ben alapították, és azóta is élen jár az új tudományos alkalmazások terén. Innovatív és fenntartható megoldásaival a mezőgazdaságtól az autóiparig, az energiaellátástól az elektronikáig, a vásárlói piacoktól az építőiparig számos ágazatot támogat.

Ez a hőre lágyuló polimer nagymértékben kristályos szerkezetű. A nagy molekulasúlyú anyagot sem hidrofil, sem hidrofób folyadékok nem nedvesítik, ezért valamennyi műanyag közül ennek a legnagyobb a vegyszerállósága: nincs oldószere. Jól ellenáll a hidegnek és a melegnek is: -269 C ͦ -tól 260 C ͦ -ig tartósan igénybe vehető. A legkevésbé éghető műanyag. Kielégíti a legszigorúbb élelmiszeripari és gyógyászati követelményeket, s akár az élő szervezetekbe is beépíthető. Használják kenőanyagok komponenseként, korrozív folyadékok edényei, tartályai készítésére. A legközismertebb felhasználása pedig a sütőfelületek bevonása.

Semmiféle anyag nem tapad rá, még magasabb hőmérsékleten sem. Ezért süthetünk a Teflon ® réteggel bevont fémedényekben zsiradék nélkül is. Különleges alkalmazási lehetőségeinek köszönhetően napjainkban a világon évente több mint 50 ezer tonna Teflont ® állítanak elő. 

 

 

 

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr432767931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása