Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Márciusi borajánló - Cabernet Sauvignon (2008)

2011.03.28. 08:17 tizenhét

 

Cabernet Sauvignon – 2008 - Egri Korona Borház - Eger

Szeretem az egri borokat. A szépen kikerekedő ízek és határozott savak világa ez, ahol az elegáns test nem fullasztja meg túlzó alkoholjával és érdes tanninjaival az ízélményt. A borvidék legközismertebb bora természetesen a bikavér, annak egyik fontos komponense pedig a Cabernet Sauvignon (kaberné szovinyón). Egy igazi bourdeaux-i fajtáról beszélünk, ez a tény pedig a magyar Burgundia néven is emlegetett Eger kapcsán rögtön megzavarhat minket.
A Savignont, ezt az általában nagy, testes bort adó, tanningazdag fajtát szerényen a borszőlők királyaként emlegetik, nyilvánvaló tehát, hogy a koronás márkának is megvan a saját királya.
Mély rubinvörös szín csaknem fekete maggal. Látványnak sem rossz, de azért érdemes az illatát is beszippantani. Intenzív feketeribizli, szeder és sok-sok piros bogyó. A palackban rejlő bor új hordóban is érlelődött a címke szerint, de illatában a várt pörkölési jegyek mégis háttérbe szorulnak. Ízében eleinte kesernyés, később egyre édesedő gyümölcsösség, az illatában felsorakozó gyümölcsök ízei bontakoznak ki, a végére pedig a tölgyfa is megajándékoz minket egy kis vaníliával. Szép ívű savak, hosszú lecsengés, ami nem bántóan, de kicsit alkoholos. Újabb nem várt fordulat, hogy nem esett szó a csersavakról az egyik legtannindúsabb fajta esetében. Ebben a tételben még a barrique* érlelés ellenére is nagyon szelídek a tanninok, leheletnyi bevonatot hagynak csak maguk után a szájban.

 

Aki még többre vágyik Sauvignon vonalon, az mindenképp próbálja ki a borászat szelektált tételét, a „fekete címkéset”, ami minden dimenzióban a sokszorosát produkálja a fent bemutatottnak. Természetesen borsosabb áron lehet hozzájutni, és beszerezni sem olyan könnyű, mint a „fehér címkés” kistestvérét.

*Barrique: A bort 4-24 hónapig kis, 225 literes, új tölgyfahordóban érlelik. A hordók belseje égetett. Az égetés erőssége szerint is megkülönböztethető több kategória. Az ilyen eljárással érlelt borok a hordóból bizonyos mennyiségű csersavat (tannint) vesznek fel, illetve további ízjegyekkel - leginkább vanília, fa, kávé, csokoládé, dohány stb. - egészülnek ki. Másod- és harmadtöltésű hordókat is használnak, ebben az esetben a fenti tulajdonságok egyre kevésbé jelennek meg a borban. Az eljárást leginkább testes vörösborok esetében alkalmazzák, de léteznek barrique-olt fehérborok is.

 

Beszerezhető: Metro Áruházak, InterSpar.
 

-zalán-


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr832769981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása