Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Napi1 - Szellemvárosok I. rész

2011.06.29. 17:17 tizenhét

 

Az atom árnyékában

 

Név: Pripjaty

 

Elhelyezkedés: Ukrajna, Kijevi terület, Csernobiltól 16 km-re északra a belorusz határnál

Terület: 6,587 km²

Eredeti népesség:

49 400 fő (15 406 gyerek, 16 562 nő)

Kiürülés dátuma:

1986. április 27.

Oka: nukleáris katasztrófa

Belépés: csak 18 év feletti személyek, ukrán vagy régi szovjet rendszámú járművel, külön engedéllyel (jelenleg tilos)

 

 

 

 

Amikor 1986. április 26-án az a bizonyos 4-es blokk egy hatalmas robbanás kíséretében a történelemkönyvek lapjaiba égette magát, a közelben, Pripjaty városában élő munkások és családjaik még semmit sem sejtettek a következményekről.

 

A védőruhás katonák, az utcákat mosó autók feltűnése keltette fel legelőször a gyanút. Az első egyértelmű figyelmeztetés 36 óra elteltével harsant fel a rádiókban, miszerint a csernobili katasztrófa miatt ideiglenes kitelepítés szükséges, mely egy órán belül elkezdődik. A családok csupán a legszükségesebb holmikat vihetik magukkal. Az evakuáció 1225 autóbusz, 360 teherautó, valamint a vasút segítségével valósult meg két és fél óra leforgása alatt. A város gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra teljes mértékben elnéptelenedett. Magáról a kitelepítésről és az azt követő állapotokról Mihail Nazarenko és V. Jevtusenko forgatott filmet:


A kitelepítés után hátramaradt háziállatokkal a helyi vadászok végeztek, a tetemüket és a mentéshez használt járműveket elföldelték. Néhány idősebb ember ugyan megpróbált bujkálva Pripjatyban maradni, de idővel őket is megtalálták és elszállították. A városban egyébként több mint 13 ezer lakás, 15 óvoda, 5 általános iskola, 25 üzlet, 27 vendéglő, mozi, úszómedence, stadion található – most már azonban ezeket senki sem használja.

A katasztrófát követően a várost éveken keresztül tisztították, mosták; a mentesítés hatására a sugárszennyezettség manapság a töredéke a korábbinak. A város mozija előtt található Prométheusz szobrot – mely egyben a település jelképe is volt – 1987-ben átszállították a csernobili atomerőműhöz.

Pripjaty az ún. 30 km-es zóna része, mely a nukleáris katasztrófa során leginkább szennyezett területeket foglalja magában. A katonaság által őrzött térségbe több utazási iroda is szervez vidámnak nem mondható kirándulásokat (pl. itt). Maga a város az évtizedek során a fosztogatók martalékává lett, épületeinek állapota leromlott, düledeznek – vagyis életveszélyesek. Mivel az idő gyakorlatilag megállt ezen a helyen, a korabéli szovjet jelképek, feliratok máig is megtalálhatóak – már amelyiket még nem lopták el. Számos jelmondat olvasható a falakon, például: Az atomenergia a dolgozóé legyen és ne a katonáé!, Dicsőség a munkának! stb.

A sugárzás ugyan messze nem olyan nagymértékű, mint a katasztrófa idején, de hosszabb időt jelenleg sem ajánlatos eltölteni a Zóna belső 10 km-es részén. Egyébként a sugárszintet itt lehet figyelemmel kísérni.

A 30 km-es zóna legszennyezettebb részéhez tartozik a Vörös erdő, mely arról vált híressé, hogy a reaktor robbanását követően a közelben lévő fenyők vörös izzásba kezdtek a halálos dózisú sugárzás hatására.

Aktuális a június 27-i hír, miszerint az ukrán hatóságok lezárták a fenti területet a turisták előtt. Azt, hogy a tiltás meddig fog fennállni, még nem lehet tudni…

- latyak -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr383021896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KeMa 2012.07.18. 14:03:11

"A 30 km-es zóna legszennyezettebb részéhez tartozik a Vörös erdő, mely arról vált híressé, hogy a reaktor robbanását követően a közelben lévő fenyők vörös izzásba kezdtek a halálos dózisú sugárzás hatására."

Ezt nem kellett volna. Nagyon nem. A cikk egész korrekt, erre a végén elszúrja ez a sületlenség :S
süti beállítások módosítása