Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

A Sárkány lehelete, avagy: meteorhullás szombaton!

2011.10.06. 18:30 tizenhét

1889 októberében egy derék földi lakos sem sejtette, hogy mi történik messze a feje felett. Egy, akkor még névtelen üstökös éppen beadta a derekát a Jupiter vonzásának, és ezzel, mintegy meglepetésszerűen, útját a Naprendszer belseje felé folytatta. Ahol járt, elszórta hamvait – jókora porfelhőket hagyva hátra a mit sem sejtő Föld szokásos Nap körüli ösvényén is. Ezen néma eseményt tizenegy évvel követően akadt rá a vissza-visszatérő tettesre Michel Giacobini, de a biztonság kedvéért 1913-ban Ernst Zinner is felfedezte. Így született meg számunkra a 21P/Giacobini-Zinner-üstökös, ami miatt ezen szösszenetet is nyélbe bátorkodtam ütni!

Amikor a Föld évről évre áthalad a fent emlegetett csóva-szülte porfelhőkön, csodás meteoresőben lehet részünk, melyek az ég bizonyos pontja – az adott meteorraj radiánsa – irányából észlelhetők. A meteorraj neve egyértelműen utal a radiáns elhelyezkedésére, vagyis hogy melyik csillagkép foglalja azt magába.

És most jön a lényeg: október 8-án, vagyis most szombaton este érdemes a Sárkány csillagkép irányába szemlélődnünk, hiszen innen fog lecsapni a Draconida meteorraj, melyet a már jól ismert 21P/Giacobini-Zinner-üstökösnek köszönhetünk! Minden meteorhullásnak van egy maximuma, amikor a porfelhő legsűrűbb részén haladunk át, ilyenkor enormis mennyiségű csillag hullik alá igencsak rövid idő alatt.

Csak a miheztartás végett, néhány mozzanat az aktuális meteorraj százéves történelméből: 1933-ban minden idők egyik legnagyobb meteorkitörése során percenként 200-300 meteort számláltak össze a szorgos szemek, de volt olyan 5 másodperc (!), ami kb. 100 fénycsíkot szült! 1946-ban 50-60/perces kitörést regisztráltak, 1998-ban pedig visszaesett a szám 100/órára, de ez sem elhanyagolható, hiszen körülbelül ilyen aktivitással dicsekedhet a méltán híres Perseida meteorraj is.

Szombaton este tíz körül száz éves porfelhő fogja ellepni az eget, az optimisták 600/órás, a realisták 100/órás aktivitást remélnek – mindenesetre az egyszeri szemlélő mindenképpen jól jár: ennyi hullócsillag láttán bizony komoly fejtörést okozhat majd a kívánságok ily mértékű szintézise…

Mindenkinek sikeres, felejthetetlen észlelést kívánok szombat estére!

- latyak -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr283283282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása