Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Sertésszűz rozéra sütve, sütőtökös polentával és balzsamos dióval

2011.11.15. 11:17 tizenhét

 

Egy szűzhöz:

A szűz, amelyet vj kedvenc vásárcsarnokunk egyik hentesénél vásárolt (rendest húst, rendes helyen vegyünk, na! - vj), irodalmi formában jelent meg. Telt volt és hamvas. Szép hús, igazi pufók kis szűzmalac. Gyengéden vettem kézbe. Éreztem, ez most nem gyerekjáték, ha túl kemény vagyok, elszáll a varázs.

 

Hozzávalók és elkészítés:

 

  • - 40-50 dkg-os sertésszűz (a prológban olvashat a hús előkészítéséről, IDE kattintva)
  • - só, bors
  • - a sütéshez házi vaj és olívaolaj

 

A hártyátlanítás után elfeleztük a húst és az egyik felét vajon, a másik felét pedig olívaolajon sütöttük kérgesre. Mindkét oldalt 2-2 (1,5-1,5 percig annak, aki kicsit véresebben kedveli) percig. Ezután mentek a sütőbe, kerek 8 percre, 180 Celsius fokon. A sütési időket szigorúan tartsuk be, akkor lesz igazán szép és ízletes a hús!!!. Izgatottan vártam a pillanatot, amikor végre megvágjuk a húst. Örömmel vettem tudomásul a rózsaszín belső előbukkanását és az értékes húslevek kiserkenését. A szűz immáron ledobta gátlásait és átadta magát a pengének. A képek magukért beszélnek, kedves olvasó. Nézni is jó ezt a szaftos pecsenyét, ám őrlőfogakra és a nyelv gyengéd ölelésére bízni, mindent felülmúló élményt nyújtott.
 

Igen, ennél a felszeletelős pillanatnál a kőkemény

GasztroMacsók fölsírtak...

 

Polenta álma

Szolgáltam hajón, messzi tengereken és ott láttam meg őt, Polentát. Sárga volt, téglalapalakú, olajban kisült csoda. Barna kérgén áthatolva láttatni engedte belső, tejbegríz textúráját, megspékelve azzal a sárgasággal, amely leginkább a györkönyi tojásokat jellemzi. Nos, ez a kukoricadarából készült köret egyszerű, ám nagyszerű részét képezte az elgondolt sütőtökös kompozíciónak. A sütőtök narancssárgaságával, a polenta citromsárgasága olyan őszi, kandalló-meleg, rusztikus hangulatot varázsol, amelyet a mellé halmozott, balzsamecettel karamellizált diódarabok csak fokozni tudnak. Any question? No more question.

 

Sütőtökös polenta, hozzávalók és elkészítés:

 

  • - 30 dkg kukoricadara
  • - csipet só
  • - 1 l víz
  • - 40-50 dkg sütőtökpüré
  • - 2 ek méz
  • - ½ tk szerecsendió
  • - csipet só és bors


A kukoricadarát két részletben (15-15 dkg, hozzá 0,5-0,5 l víz), egy csipet sóval kásává főzzük. Ha már kellőképp forró a víz, az egész nem fog tovább tartani 5 percnél. Egy kisebb, vékonyan kivajazott vagy kiolajozott (kinek mit kíván teste) közepesebbecske jénai tálba öntjük az elkészült kását és fél órát hűlni hagyjuk. Közben az elősütött tökből pürét csinálunk, hozzá 2 evőkanál mézet, frissen reszelt szerecsendiót, csipet sót és borsot adunk.

Törekedjünk az egyenletes elosztásra,

mert akkor fog szépen mutatni a tányéron.

A langymelegre hűlt polentánk tetejét ujjnyi vastagon beborítjuk a sütőtökpürével. A kukoricadara másik feléből ismét kását készítünk és még azon nyomban, frissen a pürére rétegezzük, majd 30 perc alatt, forró sütőben aranybarnára sütjük. Ha kész, hagyjuk hűlni. Szuperül szeletelhető, egyben maradt kis fickót kapunk. Szeleteket vágunk és tányérra helyezzük a szüzek mellé. Életünk ettől most már igazán szép lesz, legalább addig, amíg megesszük. Jóllakottságunk pedig egy darabig örökös.

 

Balzsamos dió:

Annyit mondtam Deniblunak, hogy kell egy ellenpólus a főételben, mondhatni egy apró huncutság, pont olyan, mint az a dallam, amire nem is figyelünk fel valójában, mégis egész napra kiűzhetetlenül a fejünkbe költözik. Balzsamos diót álmodtam a rózsaszín szűzünk mellé, és tagadhatatlanul képtelenek vagyunk megfeledkezni róla.

 


Hozzávalók és elkészítés:

 

  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 3 szál újhagyma
  • 1 marék dióbél
  • 2-3 evőkanál balzsamecet (ízlés dolga)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • Frissen őrölt bors


Egy kisebb serpenyőben hevíteni kezdem a vajat és a kristálycukrot, óvatosan, nehogy az utóbbi hozzávaló kapcsán karbonszálassá váljon az ételünk! Amikor már karamellizálódni kezd, beledobjuk a diót és az újhagymát, és kevergetés közben tovább hevítjük. Két-három perc múlva beletörjük a fokhagymát, borsozzuk, meglocsoljuk balzsamecettel, egyet még rottyantunk rajta és kész is. Egy evőkanálnyit teszünk belőle a főétel mellé.

 

Harmóniában a világgal, az élettel, önmagunkkal.

 

Jó étvágyat!

 

-den&vj-

Ui.: A GasztroMacsók tippje: a balzsamos diót ne hagyjuk ki!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr313382567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása