Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Nagy csatában nyert a Bayern, előnyben a Chelsea

2012.04.23. 09:17 tizenhét


Kedden és szerdán a Bajnokok Ligája elődöntőinek első meccsein olyan két eredmény született, amire csak kevesen mertek volna fogadni nagyobb tétben. Bár igaz, mind a Bayern München, mind a Chelsea hazai pályán kezdett, és ők is rendelkeznek néhány kitűnő játékossal, az ellenfelek - véleményem szerint - a világ jelenlegi két legjobb csapatai voltak. Nevezetesen a Real Madrid és a Barcelona.


FC Bayern München – Real Madrid CF 2-1
A müncheni Allianz Arénában, amely a döntő helyszínéül is szolgál majd, a bajor sztárcsapat 2-1 arányban múlta felül a királyi gárdát.


A meccs bár szoros volt, megérdemelten egy kései Mario Gomez góllal behozta a München a mérkőzés 90. percében. De nézzük mi is történt előtte. A hétvégi bajnoki főpróbákon a Bayern gyengén muzsikált. A szurkolók mindenképpen többet vártak hazai pályán a Mainz elleni 0-0-nál. Már csak annak fényében is, hogy az előző fordulóban lényegében a bajorok elbukták a bajnokságot a címvédő Dortmunddal szemben, miután 1-0-ra kikaptak Jürgen Klopp fiaitól.
A Real Madrid főpróbája jobban végződött. José Mourinho legénysége 3-1-re győzte le a kiesés ellen menekülni próbáló Sporting Gijón csapatát. Bár a baszk kiscsapat még vezetett egy büntető révén, nem tudták tartani a lépést a sztárokat felvonultató fővárosiakkal.
De térjünk is rá az előadásra, azaz a BL elődöntőre. A Bayern hazai pályán meggyőzőbbnek tűnt, de ez minden. Lelkesítette őket valószínűleg az is, hogy majd saját stadionjukban rendezik a finálét május 19-én. Uli Hoeneß, a Bayern elnöke elmondta, jó lenne, ha a játékosok észrevennék, hogy azért hozták a döntőt az Allianz Arénába, hogy ott a Bayern München fellépjen, és meg is nyerje azt.
A félidő első helyzete a 7. percen Benzema előtt adódott, de lövését Neuer tolta szögletre. Az első félidő 16. percében Frank Ribéry szerzett vezetést a németeknek. A francia 2007-ben egyébként Madridban is kiköthetett volna a nyári átigazolási időszakban. A gól előtt véleményem szerint Badstuber kezéhez ért a labda, viszont a 2010-es VB döntő bírája, az angol Howard Webb vagy nem látta, vagy nem ítélte szándékosnak. A gólt megadta - tehát szabályos – vezet a Bayern. Innentől a hazai csapat akarata érvényesült, C. Ronaldo és társai haloványak voltak.

Gólöröm.


Az 53. percben az eddig hiba nélkül működő bajor védelem kapitulált, mikor szép összjáték után a török-német Özil, egy C. Ronaldo passz után betalált. Jupp Heynckes csapata volt, aki jobban akarta a győzelmet, ezt olyan cserék is igazolták a Madrid részéről, mint Özil- Marcelo. Persze azért legyünk korrektek, később két támadó szellemű cserét is végrehajtottak, bejött Granero és Higuaín. Viszont ettől még nem nőtt a támadók személye a pályán, mert így lement Di María és Benzema is. José Mourinhónak és csapatának tökéletes lett volna az X. Ezért szép játék a labdarúgás: mindig történik valami, amire nem számítunk. Így a meccset a már említett Gomez-gólnak köszönhetően a németek nyerték.
Azt ne is várjuk, hogy Cristiano Ronaldo és társai a Bernabéu-ban nem próbálnak korrigálni. Ez a csapat képes is továbbjutni, vagy ha úgy tetszik, visszatérni Münchenbe, olyan játékosokkal a csapatban, mint C. Ronaldo, Iker Casillas, Sergio Ramos, Kaká vagy éppen Benzema. Hadd ne kelljen sorolnom a neveket a túloldalról, akik szintén játszanának a döntőben.

Gomez győztes gólja


Szerintem a bajor győzelem ellenére még mindig a Real Madrid az esélyesebb a döntőre. Az ő malmukra hajthatja az is a vizet, hogy Münchenben úgy tűnik, nincs minden rendben a játékosok között. A mérkőzés után a Bayern talán két legnagyobb sztárja, Robben és Ribéry verekedtek össze; ha lehet hinni a híreknek, egy szabadrúgáson különböztek össze, azaz hogy ki is végezze el. Hoppon maradtak egyébként mindketten, mert a nevető harmadik, Toni Kroos tüzelt. A spanyoloknak intő példa lehet, hogy a német együttes meg tudta verni őket, hiszen ez eddig ebben a szezonban csak két másik csapatnak sikerült. Ebből az egyik gárda a másik elődöntőben érdekelt, és a Barcelona névre hallgat. Ők ráadásul háromszor múlták felül a királyiakat, és ne feledkezzünk meg a remek szezont futó Levante csapatáról sem. José Mourinho nem aggódik, szerinte csapata továbbjuthat. A Bayern München győzelmét csak szebbé teszi, hogy olyan együttest győzött le, amely még nem került hátrányba a BL idei kiírásában, és 2009 decembere óta nem kapott gólt az első félidőben.
További találgatásokba értelmetlen bonyolódnunk, mert minden egyes kérdésünkre csak jövő szerdán kapunk választ, a spanyol fővárosban.

 

 

Chelsea FC – FC Barcelona 1-0
Rögtön az elején szögezzünk le két dolgot: 1. A mérkőzés legnagyobb hőse vitathatatlanul a Chelsea cseh portása, Petr Cech volt (persze Drogba mellett). 2. A 90+3 perc alatt a jobban, illetve szebben játszó csapat az FC Barcelona volt.

Előzetesben a Chelsea csak remélni tudta, hogy nem lesz olyan gyenge a játékvezetés, mint volt három éve. Akkor a norvég Övrebo közreműködésének köszönhetően négy jogos tizenegyest sem kaptak meg. Ezt figyelembe véve nehéz elképzelni, hogy nem Terryék jutottak volna az akkor Rómában rendezett döntőbe. A mostani játékvezetésre nem lehetett panasz, a német Felix Brych kellett hozzá, hogy a Stamford Bridge közönsége jó bíráskodást láthasson. Gondoljunk csak a hétről hétre kritizált angol játékvezetőkre. Sokan a 2009-es meccs visszavágójának tekintették az összecsapást. Meglátásom szerint sok különbség van a három esztendővel ezelőtti csapatokhoz képest. Az akkori Chelsea közel volt a csúcsformájához, ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy 2008-ban döntőt játszottak. A Chelsea játékosai azóta is próbálták teljesíteni orosz tulajdonosuk, Roman Abramovics talán legnagyobb álmát, nevezetesen megnyeri a Bajnokok Ligáját.

Szimplán Chelsea


De térjünk át ’12-re. Az angolok útját a kieséses szakaszban az olasz Napoli és a portugál Benfica próbálta keresztezni. A katalánokét a német Bayer Leverkusen és az olasz AC Milan igyekezett elvágni. A Chelsea óriási mérkőzésen (az egyik legjobb, amit valaha láttam) hosszabbításban ejtette ki Diego Maradona egykori csapatát, a Napolit. Éppen a portugálok ellen is megüthették volna a bokájukat, de kettős győzelemmel masíroztak az elődöntőbe. A Barca első egyenes kiesésben vívott párharca elég simának mondható a németek ellen, emlékezzünk csak Messi 5 góljára a Camp Nouban. A legjobb nyolc között a Milan elleni idegenbeli döntetlen után, hazai pályán sikerült kiharcolni a továbbjutást.
A londoni kékeknél elengedhetetlen kiemelni az edzőváltást. Amióta Roberto Di Matteo átvette a Chelsea vezetését mint megbízott menedzser – megtáltosodott az angol együttes.
Mivel még mindkét csapatnak fontos céljai vannak a bajnokságban, a főpróbák is lényegében előadásnak számítottak. A célok persze különböznek, amíg a Barca a bajnoki címért küzd, addig a Chelsea a BL indulást jelentő negyedik helyet próbálja elcsípni. Igaz, hogy Angliában is rendeztek a hétvégén bajnoki fordulót, de a kékeknek nem ott, hanem Wembley-ben volt jelenésük az FA-kupa elődöntőjében. Az akadályt Lampard és társai sikeresen vették, 5-1 arányban múlták felül a városi rivális Tottenham Hotspur csapatát. A Barcelona elődöntőre melegítő mérkőzése döcögősebbnek bizonyult, miután csak egy eléggé vitatott Messi büntetővel tudták elvinni a 3 bajnoki pontot a Levante otthonából.
Nézzük magát a meccset, amiért mindenki idekattintott. A mérkőzés első komoly helyzete a katalánok előtt adódott, mikor Alexis Sánchez a 9. percben a felsőlécre emelt. A német bíró engedte a kemény játékot, Cahill a 25. percben lökte fel Iniestat, amikor a tizenhatos vonala körül járt – de sípja néma maradt. A mérkőzést ez idő tájt katalán rohamok és gólhelyzetek mellett Petr Cech védései jellemezték. A 43. perceben Cesc Fábregas emelését Ashley Cole mentette nem sokkal a gólvonal előtt. A félidő végén pedig, mikor már senki sem várta, egy Lampard labdaszerzés és egy Ramires gólpassz után, Drogba megszerezte a vezetést a jobbára csak védekező Chelsea-nek.

A kép csalóka, nem Puyol és a Barca, hanem  Drogba és a Chelsea volt a legmagasabb

A második félidőben a kékek ismét kénytelen voltak a kontrákra építeni. Segítségükre volt az eső is, hiszen az ázott talaj gátolta a technikás katalán sztárokat. Tegyük hozzá, bár futballisták milliói aláírnák, ha olyan formában tudnának játszani, mint az este folyamán tette: Messi, Xavi, Iniesta vagy éppen Fábregas, viszont ezen az estén nem voltak magukhoz mérten csúcsformában. Ehhez hozzájárultak a Chelsea játékosai, akik mindent megtettek, hogy megakasszák a katalán gépezetet.
Az elefántcsontparti Didier Drogba azok mellett, hogy csapata egyetlen gólját szerezte, elévülhetetlen feladatokat látott el a védőmunka tekintetében is. Jegyezzük meg, néhány műeséssel mosolyt csalt a kék hívek arcára.
A mérkőzés első cseréjét Josep Guardiola hajtotta végre, a chilei Sánchez helyére küldte be a tavalyi döntő egyik gólszerzőjét, Pedrót, akivel szemernyit sem gyengült a Barcelona. Guardiola másik cseréje is posztra történt, minden bizonnyal vérfrissítés céljából Thiago Alcantara váltotta Fábregast. Végül a mester pályára küldte Xavi helyére a fiatal Cuencát is. Az angolok mindössze két cserét eszközöltek: Kalou érkezett Mata, Bosingwa pedig Ramires helyére. A padon maradt Essien (2009-ben ő jegyezte a Chelsea gólját) és Fernando Torres is, aki, mióta eligazolt Spanyolországból, nem találkozott tétmeccsen a Barcelonával.
Végül a történelem majdnem ismételte önmagát. Éppen most nem Iniesta lőhetett volna gólt, hanem a hosszabbítás perceiben Pedro, illetve Sergio Busquets előtt adódott talán a két legnagyobb ziccer. Bár addig sem voltak kisebb lehetőségek a katalánok előtt, gondoljunk a néhány perccel ezelőtti Puyol fejesre.
A mérkőzés lefújását követően a Stamford Bridge-re kilátogató 41.841 néző nagyobb része boldog volt. A Chelsea előnye sokat érhet, főleg annak tükrében, hogy nem kaptak gólt, de butaság lenne azt feltételezni, hogy Messi és társai ne lennének képesek a Camp Nouban bárkit gólokkal legyőzni.

Messi nem hiába fogta a fejét


Di Matteo tökéletes játékról beszél, de óvatos, csak 50 % esélyt ad csapatának. Josep Guardiola talán kissé neheztelt érte, hogy az angolok 10 emberrel védekeztek, de kérdezem én, mit lehet mást tenni a világ legjobb, és ezek mellett legszebben játszó csapata ellen. A katalán mesternél már a Chelsea az esélyesebb a döntőbe jutásra, bár én nem vagyok benne biztos, hogy ezt őszintén mondta. Petr Cech szerint csaknem 100 %-on teljesítettek és ha egyszer betalálnak, a Camp Nouban tovább is léphetnek. A Barcelona persze otthon képes annyi gólt szerezni, hogy egy angol találat a katalán fővárosban kevés lehet. Mondjuk, ahogy Cech is elmondta, a 2009-es elődöntőben nem kaptak gólt idegenben.
Találgatásokba bonyolódni nem érdemes, minden kérdésünkre április 24-én este tizenegy óra tájban választ kapunk – hacsak nem lesz hosszabbítás, mint a két csapat 2000-es negyeddöntőbéli találkozásakor.

 

 

 

-Jane Doe-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr344467192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása