Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Decemberi borajánló -Göncöl, Tokaj 3 puttonyos Tokaji Aszú

2010.12.16. 10:17 tizenhét

Magyar ember ünnepeljék aszúval! − visszhangoztak bennem a gondolatok, amikor jeles alkalmakkor az innivalók során törtem a fejem. Valóban, ha az ember ünnepel, akkor célszerű valami olyan különlegességet választani, ami finom is. Így a közel 500 éve, szigorú előírások alapján, legnagyobbrészt a kedvenc szőlőfajtámból (furmint) készített; a világon sehol meg nem található, egyedi „nemesrothasztó” botrytis species által töppesztett bogyókból préselt, évekig tölgyfahordóban érlelt nedű - ami finom is… Tehát magától értetődően nem maradhat le az ünnepi asztalról. De nem csak mi szeretjük az aszút, nemzetközileg is ez a legismertebb borunk. Még egy bordiplomáciai sikerünk is ide köthető: miszerint 2008 óta az egyébként teljesen más jellegű, az olasz Friuli Venezia Giulia régió jellegzetessége; a Tocai - ezen a néven nem kerülhet többé forgalomba (Jelenleg a Friulano elnevezést használják).

Ha valakinek pedig az az eretnek gondolata támad, hogy a külhoni desszertborok bármelyike is felvenné a versenyt a tokajival, az kóstolja csak őket össze bátran, kezdje mindjárt a Göncöl 3 puttonyosával.

A Bortársaság borforgalmazó cégnek palackozott itala  - eufórikus állapotba hozó íze mellett - a tokajiknál megszokotthoz képest kellemesen olcsó áron kapható. A fajta hátránya sajnos a magas árfekvés, de az ünnepek ugyebár mit sem érnek költekezés nélkül.

A puttonyszám, mint az közismert:  a töppedt aszúszemek és az alapbor arányát jelzi, így nagyjából az édesség fokát is predisponálja. (1 gönci hordó száraz alapbor/3-6x 25kg aszúszem).

Nem túl sötét, csillogó, aranyszínű a 2006-os Göncöl. Kicsit még pihenhetne is a pince mélyén egy pár - vagy akár 20-30 - évet, de türelmetlenek vagyunk és megisszuk. Illatában grapefruit, sárgabarack, intenzíven, annak minden formájában: aszalva, lekvárként és frissen is, végül datolya és füge.

Ízében továbbra is fellelhetőek az előbb említett jegyek. Eleinte sűrű, édes érzet uralkodik, majd a grapefruit dominál tökéletes savakkal alátámasztva - és lassan kibontakoznak a trópusi gyümölcsök is. Hosszú lecsengés, utóízén sokáig lehet csámcsogni, majd leöblíthetjük egy jó negyed kiló mákos bejglivel - azután újra lehet tölteni.

Különböző burzsoá receptekben is fontos szerepe van az aszúnak; süthetünk benne például libamájat, ha végképp el szeretnénk költeni az összes pénzünket. Egyszóval bátran koronázzuk meg a karácsonyi menüt ezzel az 500 millis kis palackkal és nem fogunk csalódni. Boldog Karácsonyt!

Megvásárolható:
A Hordó 7621 Pécs, Széchenyi tér 17.
Bortársaság üzletek, www.bortarsasag.hu
Kóstolható:
Addo Caffé Pécs, Kossuth tér

- zalán -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr532510033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása