Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Vendégváró – Pikáns csirkefalatkák roppanós zöldséggel

2012.02.02. 11:17 tizenhét

 

Nagymamámnak, Magyar Juliannának és az Ő drága emlékének...


Még kissrác koromban sok időt töltöttem Nagymamámnál a nyári szünetben. De szép idők is voltak azok, a gondtalan gyermekkor…

- Mit főzzek holnap ebédre, Kisszívem? - kérdezte.

- Bablevest, Nagymama! És túrós palacsintát - feleltem.

- Egyem meg! Mintha Édesanyádat hallanám. Akár vasárnap is meg tudta volna enni a bablevest…

Nem is csoda, hiszen senki a világon nem főzött olyan finom bablevest és nem sütött olyan mennyei túrós palacsintát, mint az én Nagymamám. De így volt ez minden étellel, akár töltött káposztáról, kakaspörköltről, brassói aprópecsenyéről, a legkülönfélébb sültekről, töltelékekről vagy éppen párolt káposztáról legyen szó. Nem emlékszem egyetlen rosszul sikerült fogásra sem. Leírhatatlan öröm volt számára, amikor ételeivel mosolyt és elégedettséget csalt szerettei vagy vendégei arcára is.
Drága kezével mindig fejedelmi lakomát tett az ünnepi asztalra, amikor karácsonykor vagy húsvétkor összegyűlt a család. Tette ezt fáradhatatlan buzgalommal és szeretettel, még nyolcvanegy éves korában is. Mi lehetett vajon a titka különleges zamatú ételeinek?
Sokszor faggattuk is erről, de ő minden alkalommal csak egy huncut mosollyal felelt…

 

Ahogy szép lassan felnőttem és az Élet engem is rákényszerített, hogy egyre gyakrabban odaálljak a tűzhely mellé, hamar rájöttem, hogy egy finom ebéd elfogyasztásának gyermeki öröménél már csak az okozhat nagyobb boldogságot, amikor az ízes eledelt magunk készítjük el, és másokkal is megoszthatjuk. Így lettem én is a gasztronómia rajongója, és a mai napig lelkes tanulója. Lassan megérkeztek az első vacsoravendégek is…
Hadd osszam meg a kedves Olvasóval egyik kedvenc ételem receptjét, mellyel első komolyabb sikereimet arattam, amikor vendéget vártam. A recept Édesanyámtól származik, aki kreativitása és az újdonságok iránti fogékonysága mellett szintén a nagymesteri szintig jutott a konyhaművészet terén. Évekkel ezelőtt kaptam tőle…

Hozzávalók (4 főre):

  • 60 dkg vékony csirkemellfilé
  • 3 db nagyobb sárgarépa
  • 3 db nagyobb fehérrépa
  • 1 cukkini
  • 1/3 -1/2 zeller (nagyobb)
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 30 dkg championgomba
  • 3 evőkanál chiliszósz,
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 3-5 evőkanál balzsamecet
  • 2-3 dl paradicsomsűrítmény
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • olívaolaj
  • étolaj
  • spagettitészta


Elkészítése

Leginkább az előkészületeken van a hangsúly. Időre és türelemre van szükség, míg az alapanyagokat feldolgozzuk. Azt gondolom, megéri a fáradságot…
A zöldségeket gondosan előkészítjük. A hagymát apróra vágjuk, majd külön edényben félretesszük. A zöldségeket (zellert, fehér- és sárgarépát, cukkinit) gyufaszál nagyságúra aprítjuk, vagy talán egy picit nagyobbra. Ehhez használhatunk zöldségszeletelőt, de megfelelő technikával és gyakorlattal akár egy éles konyhakéssel is hamar elvégezhetjük ezt a műveletet. Kiváló türelemjáték. Ujjainkra vigyázzunk! A répát és a cukkinit 3-4 cm-es hengerekre osztjuk, majd tengelyük mentén hosszanti szeleteket vágunk belőlük, melyeket utána egymásra rétegezve nagy hatékonysággal felapríthatunk. Az így elkészített zöldséget szintén félretesszük. Jó, ha a négyféle zöldségből nagyjából hasonló mennyiséget használunk fel.
A friss gombát ugyancsak felaprítjuk. Annál egy kissé finomabbra, mint amikor gombapörköltet készítünk.
Egy lábosban kevés olajon megdinszteljük a hagymát, majd fokhagymaprés (ennek hiányában reszelőt használhatunk, vagy késsel elkaparjuk a gerezdeket) segítségével hozzáadjuk a fokhagymát, mellyel további 5 percig dinszteljük, sűrű kevergetés mellett. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott zöldséget. Óvatosan elkeverjük a hagymás-fokhagymás alappal, majd fedő alatt pároljuk. Nagyon kevés vizet önthetünk alá.
Miközben a zöldség párolódik, a csirkemellet – ha nem elég vékony – éles késsel hosszában kb. 5 mm-es, vékony szeletekre vágjuk lap szerint. Besózzuk és gazdagon borsozzuk, majd serpenyőben kevés olívaolajon aranybarnára sütjük. Mindkét oldalát nagyjából 2-2 percig. A hússzeleteket tálcán félretesszük és hűlni hagyjuk, majd kb. 5 mm széles és 3-4 cm hosszú csíkokra vágjuk fel.
Amikor a fazékban a zöldség kissé összeesett (vigyázzunk, hogy ne puhuljon meg, roppanós maradjon), hozzáadjuk a gombát is, kicsit tovább pároljuk, majd szójaszósszal, chiliszósszal és balzsamecettel ízesítjük. Beletesszük a csirkefalatkákat és a paradicsomsűrítményt. Óvatosan elkeverjük, bazsalikommal, oregánóval fűszerezzük, szükség szerint sózzuk, majd még néhány percig főzzük, hogy az ízek és zamatok jól elvegyüljenek.
Az így elkészült ragut végül sós és olajos vízben kifőzött spagettitésztával tálaljuk. Hozzá félszáraz-száraz nemes vörösbort kínálhatunk (pl. a szekszárdi vagy a villányi borvidékről).
Jó étvágyat kívánok!

 

Ahogy e sorok végére érek, drága Nagymamám pajkos mosolya jut ismét eszembe. Soha nem mondta el, mi a titka a tudományának, de azt hiszem, hogy a mosoly jelentése ez volt: „nekem a szívem is benne van abban az ételben, amit nektek készítek”. Mi is lehetett volna más a titok, mi is adhatott volna megfelelőbb választ erre a kérdésre, mint az egész élete. Hiszen pont úgy főzött, ahogyan élt.

 

 

-doktor fell-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr914036520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása