Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.01. 17:17 tizenhét


Kedves Olvasónk!

A mai naptól kicsit édesebb vizekre evezhetsz, hogy oltani tudd tudásszomjad. Gyógyszerészhallgatóként igyekszem eléd tárni néhány izgalmas-váratlan-véletlen gyógyszerhatóanyag felfedezésének a történetét. Remélem, örömöd leled a néha hosszabb, néha rövidebb cikkek olvasásában.

Vágjunk is bele!

 

Ehrlich - A bűvös golyó

 

A nemi úton terjedő betegségeket a legrégibb korok óta ismerték, bár az nem világos, hogy ezek közül mikor, hol és melyik jelent meg először. A szifilisz például igen drámai módon tűnt fel Európában (Az elnevezés Girolamo Fracastoro, veronai orvostól származik, aki Syphilus pásztor szenvedéseiről költeményt írt.). Amikor VIII. Károly francia király megtámadta Itáliát, és 1495-ben meghódította Nápolyt, zsoldosai a helyi lakossággal történt szexuális kapcsolataik révén megfertőződtek, s aztán hazatérve a fertőzés gyorsan elterjedt egész Európában. Ráadásul ebben az időben a betegség tünetei igen gyorsan jelentkeztek és súlyosak voltak. Sokan azt hitték, hogy a kórt azok a hajósok hozták a mediterrán kikötővárosokba, akik Kolumbusz társaiként az akkor fölfedezett Újvilágban fertőződtek meg. Ám azóta nyilvánvalóvá vált, hogy a szifilisz már a középkori, sőt, a prehistorikus Európában is létezett.

 

A kórkép (nyílt, gennyes fekélyek, homályos látás, heves csont- és ízületi fájdalmak) okozója a Treponema pallidum nevű spirochéta baktérium, melynek „ellenszerét” 1910-ig nem ismerték.

Paul Ehrlich és munkacsoportja fejlesztette ki 606. alkalomra a megfelelő vegyületet, a salvarsant.


„Alkimista természetéhez híven egész furcsa utakon járt, amikor olyan vegyi anyagot alakított át életmentésre, amelyet a tisztelt gyilkos urak előszeretettel használnak fel humanitárius céljaik elérésére. Arzénből alkotta meg azt az anyagot, amely az emberiséget meg tudja szabadítani a dugóhúzó alakú halvány mikroba okozta bélpoklosságtól; attól a bacilustól, amelyet általában véve a bűn velejárójának tekintenek és amelynek eredménye a baljóslatú nevű szifilisz.(…) 605 mérgező vegyület után már igazán egy ártalmatlannak kell következnie - gondolta Ehrlich. A rendes, a megszokott környezet, a száz meg száz kísérleti állat parfümje, az ezernyi vegyszer látása, hűséges munkatársainak gárdája, akik mindegyike vakon bízott benne, megerősítette elhatározásában. A kocka el van vetve. Nem lehet megállás! (…) A vegyület előállítása veszedelmes, egyrészt a velejáró robbanásoknak veszélye miatt, másrészt épp, mivel annyira kevéssé volt állandó, hogy a levegőn állva, ártalmatlan anyagból rövid idő alatt rettentő méreggé alakult át.”

(Brehm: Az állatok világa)


Ehrlich jelmondata volt: „Meg kell találnunk annak a módját, hogy a bacilusokra bűvös puskagolyókkal lövöldözzünk”- és meg is ajándékozta az emberiséget azzal a varázsgolyóval,amiről álmodott.


- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr162696879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása