Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.02. 17:17 tizenhét

Purgo tabletta

 

A filoxéra (szőlőgyökértetű) 1875-ben tört be Magyarországra, és húsz év leforgása alatt a kötött talajú borvidékeinken - így Villányban is - szörnyű kárt okozott. Az ország szőlőültetvényeinek több mint fele elpusztult.

E járvány miatt elszemtelenedett borhamisítók leleplezésére akarták alkalmazni a fenolftaleint (közismert indikátor), mivel hozzáadását követően a hamis borok elszíntelenednének. De az alkalmazóik be szerették volna bizonyítani a vegyület emberi szervezetre való ártalmatlanságát, ezért nagy mennyiségben vettek be belőle.

 „A székletétek déltől este 10 óráig minden kellemetlen székelési inger vagy kólika nélkül nálam ötször, barátomnál négyszer ismétlődtek (...) a drasticumoknál tapasztalható kellemetlen mellék- vagy utótünet nélkül.” - számolt be 1900-ban az Orvosi Hetilapban Vámossy Zoltán farmakológus a fenolftaleinnel végzett önkísérleteinek folyományáról. A „tiszta, vizes, rendkívül bő ürülés” azért is számított örömteli eredménynek, mert akkoriban a patikusok a „kanalas” ricinusolajon és növényi kivonatokon kívül nemigen tudtak mást ajánlani a has puffadásra és székrekedésre.

Purgo termékismertető levelezőlap, Bayer Co.

 

Dr. Vámossy Zoltán (1868 Budapest - 1953 Leányfalu) orvosi tanulmányait a pesti tudományegyetemen végezte. Klinikai működése után az egyetem Gyógyszertani Intézetében dolgozott. Gyógyszerkutató munkásságának egyik jelentős eseménye és eredménye a fenolftalein hatásának a felismerése, és Purgo tabletta néven a gyógyászatba való bevezetése volt. A Magyar Tudományos Akadémia 1920-ban levelező, 1949-ben rendes tagjai sorába vette.

A Purgo tablettát – amit ma leginkább műtétek előtti salaktalanításra használnak – 1937-ben vették hivatalosan lajstromba, egyebek mellett azért, mert a gyógyszerek törzskönyvezését Magyarországon csak néhány évvel korábban, 1933 elejétől írta elő egy belügyminiszteri rendelet.


- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr112696993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása