Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.20. 17:17 tizenhét

 

A szívemben bomba van…

 

Létezik egy vegyület, amelyet szívgyógyszerként és robbanószerként is használnak. Hívják nitroglicerinnek is, de glicerin-trinitrátként is ismeretes...

 

Nitroglicerin mint robbanószer

A legenda szerint Alfred Nobel szintetizálta először, de ő „csak” az első TNT-gyártó üzemet nyitotta meg 1864-ben, amelyben a nitroglicerint mint bányászatban használatos robbanószert gyártották. Ugyanebben az évben korábban Sobrero elegyítette a glicerint salétromsavval. A TNT nagyon hatékony robbanószernek bizonyult, de veszélyesnek is, hiszen a legkisebb ütésre is felrobbant. Explozív tulajdonságát számos módszerrel próbálták csökkenteni, de az áttörés akkor érkezett el, amikor porózus anyaggal elegyítve létrehozták a dinamitot.

Nitroglicerin mint szívgyógyszer

Valójában nem is a szívre hat, hanem az érfal simaizomsejtjeire, ezáltal értágulatot okoz. Mivel a nitrátra a szívkoszorúerek a legérzékenyebbek, így antianginás szerként használatos a mai napig.

 

zibóka  -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr652751199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása