Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita Patika

2011.03.16. 17:17 tizenhét

Barát vagy ellenség?

 

A Clostridium botulinum egy Gram-pozitív baktérium, amely olyan idegmérget termel (botulinum neurotoxin), mely izomgörcsöket, izombénulást okoz, ami gyors és szakszerű beavatkozás híján halálos is lehet.

 

A toxin megakadályozza az idegvégződésekben az acetilkolin nevű neurotranszmitter felszabadulását, ezáltal az ingerület tovaterjedését. Ez okozza a vázizomgörcsöket is. A betegség tüneteire jellemző a fejfájás, szédülés, száraz száj, nehéz nyelés, nehéz beszéd, izomgyengeség, dupla látás, hányás, heves hasmenés előrehaladó izombénulással. Ha a fertőzés kezeletlen marad, lebénulhatnak a karok, a lábak, a törzs, a légzőizmok és bekövetkezhet a halál. Általában a betegség hamar jelzi jelenlétét, hirtelen alakul ki 6–24 óra lappangás után.


A baktériummal megfertőződhetünk apróbb sérüléseken át, de mérgezett ételeken keresztül is. Ezt nevezik botulizmusnak. Ételmérgezést a rosszul hőkezelt konzervek, helytelenül füstölt ételek fogyasztása útján kaphatunk, hiszen ezekben nem pusztulnak el a baktériumok, és képesek még a toxin termelésére. Az édes és savanyú ételek nem veszélyesek, mert ezekben toxin nem képződik.

 

A botulotoxint - közismertebb nevén a botoxot - idővel a gyógyászatban is alkalmazni kezdték, különböző (leggyakrabban veleszületett) spasztikus izomelváltozások miatti mozgászavarokban használták az izmokba juttatva igen nagy dózisban. Jóval később kezdődött az esztétikai célú felhasználása.


Az arc különböző speciális helyein botoxszal blokkolhatjuk a ráncképződésért felelős izmokat, ezáltal elérhetjük a ráncképződés megszűnését. Első lépésben a páciens azt érzékeli, hogy a kezelést követően egy hét elteltével nem tudja ráncolni a bőrét a kezelt területen. Idővel a ráncos, mélyen barázdált bőr is kisimul, ha a kezelést 3-4 hónapos rendszerességgel elvégzik. A botox hatása ugyanis csak időleges, ennyi idő elteltével regenerálódik az ingerületátvitel.

  

Ugyancsak régóta divatos a botoxos izzadás elleni kezelés is. Mivel képesek vagyunk vele blokkolni a verejtékmirigyek működését is, ahol szintén acetilkolin a neurotranszmitter.

 

Manapság majd’ 100 milliós nagyságrendű beavatkozást végezhetnek az egész világot tekintve.

  

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr762730521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása