Torta, ünnepelni, adventelni, vagy épp a karácsonyi édességek között feltálalni.
Hozzávalók a tortához:
8 db tojás fehérje
15 dkg 70% kakaó tartalmú étcsokoládé
20 dkg dió
20 dkg cukor
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
1 csipet só
kb. 1 dl whisky
Hozzávalók a krémhez:
8 tojás sárgája
3 dl tej
1 ek keményítő
4 ek cukor
5 dl tejszín
1 rúd vanília kikapart belseje
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével és a sóval. A csokoládét és a diót felaprítjuk. Elkeverjük a maradék cukorral és a fűszerekkel. Végül két részletben összekeverjük a habot a diós csokoládéval. 170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt sül meg. Hagyjuk kihűlni, majd kettévágva, mindkét részét meglocsoljuk whiskyvel. (A wiskyt a locsolási folyamat előtt természetesen megkóstoljuk.)
A tojások sárgáját elkeverjük tejjel és a cukor felével. Belekeverünk keményítőt és vaníliát is. Nagyon alacsony lángon sűrű krémmé főzzük. Teljesen kihűtjük. A tejszínt felverjük a maradék cukorral, majd kanalanként belekeverjük a vaníliakrémet.
Megtöltjük vele a tortát, majd a tortával a vendégeink és a magunk bendőjét is.
Az eredeti receptet Fűszeres Eszter tette közzé.