Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Chopin

2011.01.21. 17:17 tizenhét

 

Kamaszkorát boldog idillben töltötte, melyben szerető családja és kedves barátai vették körül. Ezt a felhőtlen állapotot 1827-ben két hirtelen tragédia törte össze: hosszú betegséget követően (tüdőbaj) meghalt Emília húga, aki fiatal kora ellenére roppant eszes és tehetséges volt: lengyel és francia nyelven írt drámákat, verseket. A Chopin család második csodagyermekeként tartották számon. Fryderyk végignézte hosszú szenvedését, és szeretett húga elvesztése teljesen elkeserítette. Halála előtt néhány nappal Emília (Emilka) a következő sorokat írta a Linde család valamely tagjának emlékkönyvébe:
 

Mourir est mon sort:
Je ne crains point la mort;
Mais je crains de mourir
Dans votre souvenir.

 

(Sorsom sírba ránt,
Nem félem a halált,
De mégis visszarettent,
Hogy holtan elfeledtek.)


Ugyanebben az időben, Jan Bialoblocki, legfőbb bizalmasa és barátja is súlyos betegséggel esett ágynak: feltételezhetően csonttuberculosisa volt, amely abban az időben gyógyíthatatlan betegségnek számított.
A leány halálát követően a család elköltözött a Kázmér-palotából: szakítani akartak a fájó emlékekkel, Fryderyket pedig vakációra küldték a városból, akire talán jobban ráfért a pihenés, mint valaha…
Amikor Chopin hazatért, meglepetés fogadta: szülei, új házukban külön dolgozószobát alakítottak ki számára. Egy levelében a következőket írta: „Odafent már van egy szoba, amely az én kényelmemet szolgálja, a kicsiny gardróbból vezet fel oda lépcső. Itt lesz egy öreg zongorám, öreg szekreterem, ez lesz az én búvóhelyem.”
A tetőtéri szoba csendjében végre igazi alkotói szabadság és csend várta, ahol szanaszét hagyhatta könyveit és a világ elől is elmenekülhetett. Itt végre elkezdhetett kibontakozni igazi alkotói egyénisége…

 

 

Folytatás következik…
 

-vj-

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr572594978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása