Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Medvehagyma - Mecseki Prolog

2011.03.08. 09:17 tizenhét

 

Avagy az ördög köztünk jár

A Mecsek tövében az élet tele van meglepetésekkel, nem csupán azért, mert a tengersík vidék egyhangúságát megbontja a szépen hömpölygő dombvidék, hanem mert bizonyos hónapokhoz köthetően meglepetésekkel rukkol elő a természet. Persze tudom, hogy az

Olvasó gyanúját elaltatni lehetetlen, és sejti már jó előre, hogy a tavaszi, Mecsek-közeli blogolás a medvehagyma köré csoportosul, ami egy a mecseki kuriózumok közül. Ugyanakkor ezt nem értheti senki, amíg nem gázolt szügyig a környékbeli erdőket dúsan beborító, jellegzetes, fokhagymaillatba hajló párát eregető, haragoszöld medvehagyma-rengetegben. Összetéveszthetetlen illata a fokhagymában is jelen lévő illóanyagainak köszönhető. Ezek közül a mérsékelten kénes hangulatú szaganyag (ajoén) az oka, hogy korábban - a fokhagymához hasonlóan - azt gondolták, az ördög lépte nyomán sarjadt ki a földből. Megállapítható: sok dolga lehetett a környékben a patásnak is mondott kollégának...
Általában a leveleit használják fel, melyek virágzás előtt a legalkalmasabbak a fogyasztásra, így ez predesztinálja is szezonját a március-április-május hónapokra. Elkészítésének lehetősége meglehetősen széles spektrumon mozog, így mindenki kedvére próbálkozhat. Egyes szerzők megjegyzik, hogy gumója is fogyasztható, a fokhagyma alternatívájaként. Azonban ajánlatos szedéskor néhány levelét megkímélni, hogy a növény ne pusztuljon el, és a következő hónapban is hozzon újabbakat.
A környéken az orfűi Medvehagyma Fesztivál állít emléket a növénynek, mely sokak örömére gyökeret (hagymát) verni látszik a hazai fesztiválok palettáján!
A növény népszerűségéért dolgozik - többek között - a Pécsi Borozó csapata is, akik idén ismét medvehagymás receptverseny meghirdetésével igyekeznek kedvet teremteni mind szélesebb körben történő felhasználásához.
Fontos megjegyezni, hogy jelentékenyen hasonlít levelei felépítése a gyöngyvirágéhoz, amellyel történő összekeverése akár - lévén, hogy mérgező!!! - végzetes kimenetelű balesethez is vezethet. Jól vigyázzunk tehát, mielőtt egy kiadós gyöngyvirágsalátával kikapcsoljuk a mellkasban táncoló szívkészítményt!!!

 

Sejthető, hamarosan recept is következik...
 

 

 

-vj-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr532708656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása