Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.09. 17:17 tizenhét

 

Hátrányból előnyt kovácsolni 1

  

A huszadik század közepe óta a gyógyszerjelölt molekuláknak fejlesztésük során különböző klinikai fázisokon (1-4.) kell átesniük. Az elsőben kisszámú (10-20 fő) egészséges önkéntes bevonásával állítják be a hatóanyag dózisának nagyságát és vizsgálják a vegyület mellékhatásait. Több olyan történetet is ismerünk, ahol a mellékhatásból lett a fő indikáció. Ezek közé tartozik a minoxidil is.

 

Artériás értágító hatása miatt a magas vérnyomás kezelésében alkalmazták első lépésben. De erős kompenzációs mechanizmusokat (vízretenció, reflexes tachycardia) váltott ki a hosszú távú szedése, ezenfelül nagyon zavaró mellékhatásként testszerte szőrösödés lépett fel. Így a minoxidilt csak sürgősségi esetekben alkalmazzák a hipertónia enyhítésére.

 

Viszont megjelent számos hajhullás, kopaszodás elleni készítmény hatóanyagaként. Általában 2-5 %-os oldatait alkalmazzák helyi kezelés részeként. A szőrszálak erősítésének hatásmechanizmusa nem teljesen tisztázott.

 

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr402722528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása