Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.14. 17:17 tizenhét

Tűz van, babám!

 

 

A fogamzás és annak megakadályozása a nők életében mindig kardinális kérdés volt. A teherbe esés gátlására az adott kor gyógyítói különféle praktikákat igyekeztek találni. Egyiptomban akácfőzettel és mézzel átitatott hüvelytampont használtak, az ókori görög hölgyek cédrusolajjal kenték be vaginájukat, Hippokratész továbbá azt is javasolta, hogy az aktus végeztével a nők irányítsák vizeletüket a hüvelyükbe, ezzel kiöblítve az ondót. Az arab gyógyászatban elkülönítették a megelőzésre és a terhességmegszakításra alkalmazott módszereket is. Prevencióként Avicenna tamponálást, a megszakított közösülést, valamint, hogy az aktus után a nők ugráljanak, guggoló helyzetben köhögjenek vagy tüsszentsenek. Ez utóbbi inger kiváltására porokat is árusítottak.

 

A VI. században már sós és ecetes vizet ajánlottak az öblítésre. Ennek a módszernek már volt hatékonysága, ugyanis a XVII. században Leeuwenhoek kísérletei során azt tapasztalta, hogy a spermiumok savanyú közegben mozgásképtelenné válnak.

 

 

A legnagyobb áttörést Charles Goodyear 1841-ben hozta a vulkanizált gumi feltalálásával. A gumi mint alapanyag régóta érdekelte, és meggyőződése volt, hogy egyszer széles körben, mindenfélére használni fogják. Rengeteget kísérletezett vele, de sok eredményt nem tudott felmutatni. Felesége többször is jelenetet rendezett a haszontalan elfoglaltság miatt, így Goodyear csak titokban próbálkozott tovább. Állítólag épp ennek köszönhette, hogy végül feltalálta a vulkanizált gumit: felesége egyszer váratlanul ért haza, Goodyear pedig hirtelen csak a meleg kályhába tudta rejteni a kénnel kezelt gumidarabot. Mikor órák múlva visszament érte, döbbenten látta, hogy tartós, de rugalmas lett a végeredmény.

Ez a felfedezés nemcsak a sebészetben később oly jelentőssé vált gumikesztyűk gyártását tette lehetővé, de megkezdődhetett az óvszer gyártása is ipari mennyiségben. Korábban e célra csak állati hártyákat, főként belet tudtak alkalmazni.

 

 

 

A vulkanizált gumit Goodyear hiába szabadalmaztatta, találmányát még életében ellopták tőle az óriásgyárak. A kilátástalan perekben fizikailag is teljesen tönkrement, és koldusszegényen, 200 ezer dolláros tartozást felhalmozva halt meg 60 éves korában.

 

Az orális fogamzásgátlók, a szintetikus hormonok előállítására csak az 1950-es években került sor.

 

 

 

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr532727495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása