Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Chopin

2011.01.15. 17:17 tizenhét

vj jól felépített tematikájába berobbantva, a Chopin által nagyon kedvelt zongora márka érdekességeibe kalauzolom az Olvasót, két részletben:

Ignaz Pleyel (1757–1831) (balra) osztrák születésű francia hangszerkészítő, Haydn barátja és tanítványa, aki maga is zenész, zeneszerző, hogy miért, miért nem, 1795-ben hangszerkészítő üzemet nyitott Párizsban, az 1800-as évek elején (miután zeneszerzői hajlamait kiélte - kvintetteket, kvartetteket és egyéb zeneműveket írt) teljes mértékben a zongorakészítésnek szentelte magát.

1815-ben Ignaz fia, Camille Pleyel (1788–1855) (jobbra) apja üzlettársává vált, majd annak halála után átvette a céget. Chopinünk itt kapcsolódik a történethez, hiszen főszereplőnk Camille Pleyel manufaktúrájából származó hangszeren tanult zongorázni, Camille Pleyel pedig Chopin javaslatai alapján tökéletesítette a zongoráit.

Chopin kötődése élete végéig megmaradt a Pleyel család által készített hangszerekhez. Otthonában is Pleyel állt, így úgy gondolom, nem elhamarkodott kijelentés, hogy Chopin művei Pleyelen szólnak igazán.

A Pleyel cég a mai napig gyárt koncertzongorákat, évente csupán 3-4 darabot, amelyek ma is kézzel készülnek és több tízmillió forintba kerülnek, emellett kisebb szobahangszerek is léteznek, kicsit magasabb számban gyártva. Érdekesség, hogy a zongorák tekintetében szintén csúcsmárkának számító Steinway névadója szintén Pleyel tanítvány volt.

A cég honlapja itt található: www.pleyel.fr

Hogy miben is áll a Pleyel titka, és milyen a Pleyel-hangzás? Holnap kiderül!

Addig is hallgassunk meg egy Chopin-művet, természetesen Pleyelen!

 

-zibóka-

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr652585209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása