Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 – Egy észlelő naplójából XII. rész

2011.02.12. 17:17 tizenhét

Árész fehér sapkában

Ideje elszakadni a Napot kergető golyóbisoktól, és nemes egyszerűséggel hátat fordítani nekik, hiszen bátran mondhatjuk, hogy a Naprendszer csak ezután, a Föld pályáján kívül mutatja be igazi szépségeit. Érdemes megállni pár percre külső szomszédunknál is, ugyanis rendkívül hálás észlelési téma, egyéb vonatkozásairól nem is beszélve. Fordítsuk hát a hátsó kertben álló távcsövünket a Mars felé, mely lassan, de egyértelműen vörös színezettel araszol az égbolton. 

Bizonyára köztudott, hogy nevét a háború római istenéről kapta, aki a görög Árész megfelelője. Innen származik asztronómiai jele is, mely egy pajzshoz támasztott kopját ábrázol szimbolikusan.

Fényessége 1m és 2m között változik attól függően, hogy milyen fázisban és távolságra található tőlünk. Ebben az esetben viszont eltérés mutatkozik a Merkúrhoz és Vénuszhoz képest, hiszen a Mars távolabb kering a Naptól, mint a Földünk, minek következtében fázisait sem tudjuk olyan széles spektrumban csodálni, mint másik szomszédunkét.

Praktikus tény, hogy a Mars másfélszer kering távolabb a Naptól, mint mi, vagyis távolsága másfél Csillagászati Egység – 1 CSE a Föld-Nap távolság, ami kb. 150 millió km. 26 havonta kerül Földközelbe, ami általában 80 millió km-es távolságot és remek észlelhetőséget jelent. Biztosra veszem, hogy sokan emlékeznek rá, mikor 2003-ban az elmúlt 60 000 év legnagyobb mértékű közelsége következett be. Ekkor a Mars kevesebb, mint 60 millió km-re volt, és az esti égen szabad szemmel lehetett érzékelni kiterjedését – a Vénuszhoz hasonlóan. 

A Mars már kisebb távcsővel is látványos képet adhat, hiszen tiszta időben megfigyelhetők mintázatok a felszínén, sőt, nekem hatalmas élmény volt, mikor a Földközelsége idején volt szerencsém megpillantani a jégsapkáit is. Jelenleg sajnos távolodik tőlünk, és a Nap miatt nem lehet megfigyelni, de az év második felére újra célpontjaink között lehet majd!

A következő részben megint nem bírok magammal, és rövid felfedezőútra invitálom a kedves Olvasót, hogy többek között az is kiderüljön ebben a kozmikus szappanoperában, hogy hány törvénytelen gyermeke van Árésznak – és talán még az is, hogy kitől…

-latyak-

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr212656036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása