Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

slam&eggs verspályázat

2011.03.07. 09:17 tizenhét

 

A világ talán egyik legnehezebb kérdése, hogy mi a vers? Felesleges is a választ kutatni, mert mindenkiben van legalább egy, de inkább több. A mostanság oly’ divatos szabad, számomra aligha vers, holott! Ugyanakkor számtalan szabadversre azt mondom, hogy na, igen, ez az! Talán jobb is így, hogy az emberiség egyik legfontosabb kifejezőeszköze olyan sokarcú, mint maga az olvasótábora.
 

 

A Slam Poetry vadonatúj ága a költészetnek, laza szabályrendszerrel, az utca emberének hétköznapi nyelvén szólítva meg az utca emberét. Kicsit rokon a rappel, mégsem az, hiszen nem kevernek a felolvasó alá zenét, ugyanakkor megjelenik benne a rímek lüktetése, és előszeretettel használja a metaforát mint eszközt.
Ha szigorú volnék, azt mondanám, a Slam Poetry a költészet stand up comedy-je, ugyanis gyakran a rögtönzés szüli, laza koreográfia köré építve árad a szöveg, a gondolat.
A közelmúltban már történt próbálkozás, hogy a stílusirányzat gyökeret verjen a mediterráneum kockakövén. Egy maroknyi Slam hívő pedig ismét célul tűzte ki, hogy teret enged Pécs alkotó és kultúra után sóvárgó humán masszájának. Ezért a Pécsi Est Café támogatásával Slam Poetry pályázatra hívják a költőket és a közönséget egyaránt. (Ennek részletei alább olvashatók!)
Magazinunk, mint a kultúra elkötelezett támogatója, határozottan a kezdeményezés mellé áll, és reményeink szerint verselő kollégáink képviselnek is bennünket a rendezvényen! A verseny jelképes, hiszen ez esetben talán sokszorosan igaz, hogy nem a győzelem, hanem az irodalom létrehozása és az abban történő lubickolás a fontos!
Várunk tehát mindenkit, azokat, akik örömmel írnak és azokat is, akik inkább csak hallgatnak a szép szóra…
Nem rap, de lüktetés, nem dal, de ritmus, nem szóbeszéd, de beszéd. Emberi és emberközeli: Slam Poetry, Pécsi Est Café, március 17-én, 17:00 órakor. (És becsszóra, az időpontot nem mi intéztük!)

 

Pályázati felhívás és részletes program:


Kedves ékesszóló Egyetemisták!

Itt az alkalom, hogy kipróbáljátok magatokat a verselés terén, felfedezzétek irodalmi vénátokat, és igazi poéta váljék belőletek. Március 17-én, délután öttől rendezünk egy Slam Poetry versenyt az Est Caféban, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt és persze a versenyzőket. Várjuk a Slam Poetry műfajában előre megírt munkáitokat a slamandeggs@gmail.com címre, melyek közül az igényes munkákat irodalmi zsűrink kiválogatja, és válaszlevélben jelzi sikereteket. A sikeres pályázók a versenyen öt tagú szak-zsűri előtt élőben előadhatják műveiket, és kiderül, ki Pécs legjobb slam költője. A felolvasást a műfajnak megfelelően háromtagú zenekar fogja kísérni, akikkel lehetőségetek lesz előre próbálni. A három legjobb mű megjelenik egy pécsi irodalmi folyóiratban.

Az este nem csak a versenyből fog állni, lesz még rengeteg program, ami miatt érdemes eljönnötök:

Vacsorával egybekötött irodalmi légy ott, a zene és az interaktív szabadverselés jegyében.

Repeta és Improvokál (improvizatív színházi társulat)
Defa (szájdob szimfónia)
Funk & Soul After Party:

Ka-boom band
Dj Elegánskutya
Dj R-nold
start : kb. éjféltől


Szervezők
Farkas Roland
Spányik András

 

 

-vj-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr352717492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása