Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.13. 17:17 tizenhét

A tudomány ellensége a véletlennek?

 

Az antibiotikumok olyan mikroorganizmusok termelte anyagcseretermékek, melyek más mikroorganizmusok növekedését, fejlődését gátolják. Az antibiotikum elnevezést 1942-ben használták először, bár az első ilyen természetű anyagot már 1928-ban felfedezték.

Sir Alexander Fleming laboratóriumában - talán a nyitott ablakon át bejutva - megtelepedett egy penészgomba (Penicillium notatum) egy olyan Petri-csészében, amelyben a londoni Saint Mary kórház akkor még ismeretlen bakteriológusa Staphilococcus-tenyészeteket vizsgált.  A penészgomba körül a baktériumtelepek feloldódtak, azaz elpusztultak.

A tudomány ellensége a véletlennek, de ez nem azt jelenti, hogy tagadná a véletlen létezését. Fleming így nyilatkozott: „Sose menjenek el közönyösen egy szokatlan esemény vagy jelenség mellett; igaz, hogy legtöbbször csak vaklármát jelentenek, de nagyon fontos igazságra is vezethetnek.” 

 

A penicillin hatása abban rejlik, hogy β-laktám gyűrűjével a baktérium transzpeptidáz enziméhez kötődik, gátolva annak működését, így osztódáskor a sejtfal szintézise károsodik. A baktérium pedig elpusztul.

 

Fleming felfedezését 1929-ben publikálta, de mégsem keltett nagy visszhangot. 1939-ben kezdtek Oxfordban újabb kutatásokat, ami a közelgő második világháborúval (sérüléseket követő fertőzések kezelése) és a fejlődő szeparációs technikákkal (liofilizáció) függ össze. A tömeges gyártásra az Egyesült Államokban került sor 1943-ban.

 

 

A penicillin gyártási eljárását semmiféle szabadalommal nem védték, a modern gyógyszerek történetében szinte páratlan módon. Ennek oka a háborús összefogás volt, az életek mentése - átmenetileg - háttérbe tudta szorítani az egyéni érdekeket.

 

A penicillin felfedezéséért és terápiás hatásának felismeréséért 1945-ben Fleming, Chain és Sir Howard Walter Florey orvosi Nobel-díjat kapott.

Azonban e felfedezés értékelésekor nem feledkezhetünk meg arról, hogy már 1852-ben egy orvosi folyóirat beszámolt arról, hogy Mosse gombákat rendelt belsőlegesen, terápiás célból furunkulusok ellen, kávéskanálnyi adagokban, valamint már Pasteur is leírta ezt az interakciót gombák és kórokozók között. 

- zsiki -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr822723084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása