Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.17. 17:17 tizenhét


Élj szívvel!

 

A kokain története több mint ezer évre nyúlik vissza. Dél-Amerikából származik. Az ott élő indiánok alkalmazták először, felfedezve teljesítőképességet fokozó hatását. Európában a XVI. században jelent meg, az orvostudományban pedig az 1800-as évek közepén alkalmazták először helyi érzéstelenítőként fogászati kezelések során.

Ezekben az időkben a kokain termelése, árusítása és fogyasztása világszerte törvényesnek számított. A kokaintartalmú üdítőitalok, cigaretták és oldatok fogyasztását politikusok, tudósok, írók és egyházférfiak propagálták élénkítő és fájdalomcsillapító hatásaiért.
A kommersz termékek közül a legnagyobb népszerűségnek egy kokaint és bort tartalmazó ital, a Vin Mariani örvendett, melyet a korzikai Angelo Mariani fejlesztett ki 1883-ban. A leghíresebb ajánlás azonban nem orvosoktól, hanem magától a Római Katolikus Egyház fejétől, XIII. Leó pápától érkezett, aki arany medállal tüntette ki a feltalálót.


1884-ben Freud cikket publikált, melyben javasolta a kokain használatát különféle betegségek, állapotok kezelésére, mint például a morfinfüggőség. Még ebben az évben John Smith Pemberton gyógyszerész készített egy Pemberton's French Wine Coca névre hallgató, borból és kokainból álló italt a Vin Mariani alapján. 1885-ben Atlanta városa és a környező Fulton megye alkoholtilalmat vezetett be, így hát Pemberton nekiállt egy alkoholmentes, szénsavas változat kidolgozásának.
 


Az új italt először 1886. május 8-án adták el az atlantai Jacob's Pharmacy gyógyszertárban. Az eredetileg gyógyhatású készítményként árult italt poharankénti öt centes áron értékesítették, mivel abban az időben Amerikában úgy vélték, hogy a szénsavas italok használnak az egészségnek. Pemberton azt állította, hogy a Coca-Cola egy sor betegségre jelent gyógyírt, többek között a morfinizmusra, az emésztési zavarokra, a neuraszténiára, a migrénekre és az impotenciára. 1904 óta a termék receptjéből száműzték a kokaint.


A kokain helyi érzéstelenítő hatása mellett erőteljes eufóriát okoz, mivel indirekt módon stimulálja a szimpatikus idegrendszert. E fokozott szellemi állapot az oka a függőség kialakulásának. A használatát már 1914-ben betiltották, és szigorú büntetéseket róttak ki a fogyasztókra.
Napjainkban 770 tonna kokaint termelnek évente, melynek értéke 15 trillió (milliárdszormilliárd, azaz 1018) magyar forint.


 

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr262736575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása