Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.27. 17:17 tizenhét

 

Sal mirabile

Johann Rudolf Glauber 1604-ben született Karlstadtban. Ifjúként az orvosi kémia kiváló vegyésze lett, bár őt inkább kereskedelmi, mint kutatási célok vezérelték - az akkori „gyógyszerek” előállítását próbálta tökéletesíteni. Őt tekintjük a kémiai technológia megalapítójának. Új eljárásokat vezetett be, amelyek segítségével sokkal több és tisztább vegyületet lehetett előállítani.
Egyik törekvése a sósav nagyméretű szintézisének kifejlesztésére irányult. Új kiindulási anyagokból (kénsav és konyhasó) igen tömény sósavat sikerült előállítania, mely reakció mellékterméke a nátrium-szulfát volt. Közismertebb nevén: Glauber-só.
 

A keserűsó hashajtó tulajdonságokkal bír, amit a XVII. század embere szívesebben használt, mint a ricinust. A Glauber-só hamar elterjedt, sőt mai napig a gyógyszertári laborok része. Ozmotikus hashajtó, azaz a belekből elvonja a vizet, hogy kiegyenlítődjenek a koncentrációviszonyok, aminek következménye a felhígult béltartalom és a fokozott perisztaltika.

Ezen alapszik a keserűvizek hashajtó hatása is, hiszen ezek is bőségesen tartalmaznak oldott nátrium- és magnézium-szulfátot.
 

 

A Glauberről elnevezett sót azonban nem ő fedezte fel. Paracelsus már a 16. század elején kiterjedten használta a nátrium-szulfátot hashajtóként. Ő csodasónak, „sal mirabile”-nak hívta.
 

 

-zsiki-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr852771117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása