Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.28. 17:17 tizenhét

 

Egy pillanat műve volt…

 

...1942-ben a Kodak Laboratórium két alkalmazottja, Dr. Harry Coover és Fred Joyner egy átlátszó műanyag kidolgozását tűzte ki célul, amit távcsöves puskákban alkalmaztak volna. Viszont a létrehozott cyanoacrilat túl ragadósnak bizonyult, ezért a további kísérletezést az anyaggal elvetették.


1951-ben a két kutató új munkahelyre kerülve újra foglalkozni kezdett a cyanoacrilattal, végül 1958-ban szabadalmaztatták mint pillanatragasztót.

A szóban forgó vegyület egy akrilgyanta, amely két felületet villámgyorsan összeköt egy anionos polimerizációs folyamatnak köszönhetően, tartós műanyaghálót alkotva. A reakcióhoz a víz hidroxidionja szükséges, ebből minimális mennyiség is elég, de nagyobb a reakciósebesség, ha a felületen több víz található.

 Felhasználása igen széleskörű. A háztartási cikkek megjavítása talán a legelterjedtebb alkalmazása, de használják repülőgépmodellek összeállítására, az igazságügyi orvostanban a látens ujjlenyomatok kimutatására és a vietnámi háború idejében sebragasztóként is funkcionált, illetve próbálkoztak az állatgyógyászatban csontragasztóként való alkalmazásával. A cyanoacrilat speciális származékait a mai napig használják mint „szövetragasztót”.

 

-zibóka-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr282771203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása