Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Zellerkrém leves, medvehagymás sajtgaluskával

2011.04.06. 09:17 tizenhét

 

A főzés egyik

titka, hogy ne gondolj a

mosogatásra.

                      (Fodor Ákos)

Skizofrén állapot a mostani: a tavasz beköszöntével elkezdett tombolni a medvehagymaszezon, ugyanakkor a tél végeztével búcsút kényszerülünk inteni a krémleves uralkodásának. Persze lehet, hogy csak én vagyok így evvel, de számomra az ősz és a tél egybeforr a krémlevesek illatával, amikor a didergést jól oldja egy nagy csésze forró krémleves, mely ilyenkor egytálételként is megállja a helyét. Talán éppen ezért az ősz és tél ízeit álmodom bele a leveseimbe, így kap helyet bennük a sárgarépa, az alma, a burgonya, a zeller. Némi többletköltséget jelent, valamivel több energia/idő ráfordítást, de a végeredmény, az asztaltársaság öröme mindenért kárpótolhat bennünket…
Miközben már szerveztük a medvehagymagyűjtést, egy helyütt belefutottam egy gyönyörű zellergumóba, amelyet nem volt szívem otthagyni a zöldséges kosárban. Mivel nem szerettem volna eltékozolni, azt gondoltam, házasítom a mulandót és az eljövendőt, és fedésbe hozom a zellergumó és a medvehagyma ígérte lehetőségeket. Bevallom, ebben az ételben – mint búcsúzó – a zeller dominál, de azért áldásos szerepet kapnak a friss, zöld mecseki hagyma levelei is.


A zeller erőteljes, vastag zamatát ellensúlyozni szerettem volna, így került a galuskába egy kevés füstös romantika a sajt által, a kömény édeskés hangulatával, amely egységet a citrom íze bont meg és emel légiessé.

Hozzávalók:
 

Leveshez:
 

  • 1,5 l víz
  • 2 dkg vaj
  • 1 evőkanál méz (lehet medvehagymaméz is)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 db nagy zellergumó
  • 1 db édes alma
  • 1 db közepes burgonya
  • 2 db zöldségleveskocka
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 ág rozmaring
  • 1 db szárított madárszem chili paprika
  • Bors, só

 

Habaráshoz:
 

  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 tojás sárgája
  • 2 duci gerezd fokhagyma
  • Frissen reszelt szerecsendió (ha lehet) ízlés szerint

 

Galuskához:
 

  • 15 medvehagymalevél
  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg füstölt sajt (pl. Karaván) lereszelve
  • 1 db tojás
  • 1 citrom leve
  • 2 dkg vaj
  • Őrölt kömény és bors, ízlés szerint

 

Elkészítés:


Leves: A zöldségeket felkockázom. Elsőként a vajat teszem a fazékba a zeller- és vöröshagymakockákkal együtt, majd rádobom a rozmaringágat (szárított rozmaring is jó). Így a hevítés során nem kap oda, együtt forrósodnak. Mikor már kellően megdinszteltem, belecsorgatom a mézet és karamellizálom. Ezt követően felöntöm a 1,5 liter vízzel, beledobom a 2 db leveskockát, a sárgarépát, fehérrépát, almát, burgonyát (felvágott kockák formájában), az összetört chilit (vigyázat, utána mossunk alaposan kezet!!!), megborsozom és fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket.


Közben elkészítem a galuskát: egy tálkába beleteszem a búzadarát, a vajat, a tojást, a reszelt sajtot, a nagyon apróra vágott medvehagymaleveleket, a citrom kifacsart levét, az őrölt köményt, ízlés szerint borsot és sót (vigyázzunk a vérnyomásunkra, az alapanyagok íze domináljon, ne a sóé!!!). Ezt követően masszává gyúrom a tésztát, az állaga legyen közepesen szilárd. Félreteszem pihenni.
A zöldségek megpuhulásáig a habarás elkészítése is belefér: tálkába öntöm a tejszínt, hozzáadom a 2 db tojássárgáját, 2 db zúzott fokhagymát és némi őrölt szerecsendiót.
Ha a zöldségek megpuhultak, a rozmaringágat kiveszem a levesből, botmixerrel összeturmixolom a fazék tartalmát. Ezt követően a hőkiegyenlítés következik (nagyon fontos!!!): a tejszínes tálkába belemerek néhány merőkanál levest, így a tejszín fokozatosan hevül, és nem csapódik ki a habaráskor.
A homogén levesbe szaggatom a galuskákat: egy evőkanál segítségével, negyedkanálnyi tészta elegendő galuskánként. Ha az összes tészta belekerült a levesbe (néhány perc leforgása alatt megfőnek), és ha már puhának ítélem, akkor beleöntöm a levesbe a tejszínes habarást, óvatosan összekeverem és újra forrásig (nem tovább!) melegítem. Ezt követően addig hagyom állni, ameddig a terítés lezajlik.


Igazi télbúcsúztató étel, benne a barátságos téli szobák melegével, ugyanakkor a tavasz friss, Mecsek oldali medvehagyma illatával és a citrom játékos üdeségével.
Az étel mellé olaszrizlinget ajánlok bornak, mely friss savaival szépen ellensúlyozza a zeller robusztusságát és jól asszisztál a galuskában bujkáló citrusossághoz.
 

Mosolygós gasztrokalandozást kívánok!

 

-vj-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr572799922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása