A főzés egyik
titka, hogy ne gondolj a
mosogatásra.
(Fodor Ákos)
Skizofrén állapot a mostani: a tavasz beköszöntével elkezdett tombolni a medvehagymaszezon, ugyanakkor a tél végeztével búcsút kényszerülünk inteni a krémleves uralkodásának. Persze lehet, hogy csak én vagyok így evvel, de számomra az ősz és a tél egybeforr a krémlevesek illatával, amikor a didergést jól oldja egy nagy csésze forró krémleves, mely ilyenkor egytálételként is megállja a helyét. Talán éppen ezért az ősz és tél ízeit álmodom bele a leveseimbe, így kap helyet bennük a sárgarépa, az alma, a burgonya, a zeller. Némi többletköltséget jelent, valamivel több energia/idő ráfordítást, de a végeredmény, az asztaltársaság öröme mindenért kárpótolhat bennünket…
Miközben már szerveztük a medvehagymagyűjtést, egy helyütt belefutottam egy gyönyörű zellergumóba, amelyet nem volt szívem otthagyni a zöldséges kosárban. Mivel nem szerettem volna eltékozolni, azt gondoltam, házasítom a mulandót és az eljövendőt, és fedésbe hozom a zellergumó és a medvehagyma ígérte lehetőségeket. Bevallom, ebben az ételben – mint búcsúzó – a zeller dominál, de azért áldásos szerepet kapnak a friss, zöld mecseki hagyma levelei is.
A zeller erőteljes, vastag zamatát ellensúlyozni szerettem volna, így került a galuskába egy kevés füstös romantika a sajt által, a kömény édeskés hangulatával, amely egységet a citrom íze bont meg és emel légiessé.
Hozzávalók:
Leveshez:
- 1,5 l víz
- 2 dkg vaj
- 1 evőkanál méz (lehet medvehagymaméz is)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 db nagy zellergumó
- 1 db édes alma
- 1 db közepes burgonya
- 2 db zöldségleveskocka
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1 ág rozmaring
- 1 db szárított madárszem chili paprika
- Bors, só
Habaráshoz:
- 2 dl főzőtejszín
- 2 tojás sárgája
- 2 duci gerezd fokhagyma
- Frissen reszelt szerecsendió (ha lehet) ízlés szerint
Galuskához:
- 15 medvehagymalevél
- 10 dkg búzadara
- 5 dkg füstölt sajt (pl. Karaván) lereszelve
- 1 db tojás
- 1 citrom leve
- 2 dkg vaj
- Őrölt kömény és bors, ízlés szerint
Elkészítés:
Leves: A zöldségeket felkockázom. Elsőként a vajat teszem a fazékba a zeller- és vöröshagymakockákkal együtt, majd rádobom a rozmaringágat (szárított rozmaring is jó). Így a hevítés során nem kap oda, együtt forrósodnak. Mikor már kellően megdinszteltem, belecsorgatom a mézet és karamellizálom. Ezt követően felöntöm a 1,5 liter vízzel, beledobom a 2 db leveskockát, a sárgarépát, fehérrépát, almát, burgonyát (felvágott kockák formájában), az összetört chilit (vigyázat, utána mossunk alaposan kezet!!!), megborsozom és fedő alatt puhára főzöm a zöldségeket.
Közben elkészítem a galuskát: egy tálkába beleteszem a búzadarát, a vajat, a tojást, a reszelt sajtot, a nagyon apróra vágott medvehagymaleveleket, a citrom kifacsart levét, az őrölt köményt, ízlés szerint borsot és sót (vigyázzunk a vérnyomásunkra, az alapanyagok íze domináljon, ne a sóé!!!). Ezt követően masszává gyúrom a tésztát, az állaga legyen közepesen szilárd. Félreteszem pihenni.
A zöldségek megpuhulásáig a habarás elkészítése is belefér: tálkába öntöm a tejszínt, hozzáadom a 2 db tojássárgáját, 2 db zúzott fokhagymát és némi őrölt szerecsendiót.
Ha a zöldségek megpuhultak, a rozmaringágat kiveszem a levesből, botmixerrel összeturmixolom a fazék tartalmát. Ezt követően a hőkiegyenlítés következik (nagyon fontos!!!): a tejszínes tálkába belemerek néhány merőkanál levest, így a tejszín fokozatosan hevül, és nem csapódik ki a habaráskor.
A homogén levesbe szaggatom a galuskákat: egy evőkanál segítségével, negyedkanálnyi tészta elegendő galuskánként. Ha az összes tészta belekerült a levesbe (néhány perc leforgása alatt megfőnek), és ha már puhának ítélem, akkor beleöntöm a levesbe a tejszínes habarást, óvatosan összekeverem és újra forrásig (nem tovább!) melegítem. Ezt követően addig hagyom állni, ameddig a terítés lezajlik.
Igazi télbúcsúztató étel, benne a barátságos téli szobák melegével, ugyanakkor a tavasz friss, Mecsek oldali medvehagyma illatával és a citrom játékos üdeségével.
Az étel mellé olaszrizlinget ajánlok bornak, mely friss savaival szépen ellensúlyozza a zeller robusztusságát és jól asszisztál a galuskában bujkáló citrusossághoz.
Mosolygós gasztrokalandozást kívánok!
-vj-