Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

design napi1

2011.04.09. 17:17 tizenhét

Bogár, egér, kiskutya lehet az evolúciós sorrend?

A számítástechnika gyors fejlődése talán teret sem enged a formatervezési innovációk kiteljesedésének. A száguldó technológia ellenére is vannak olyan számítógépes eszközök, melyek nem sokat változtak az idő múlásával, így volt ez az egér történetében is.

Az ötlet Douglas Engelbarttól ered, aki a Stanford Kutatóintézetben dolgozott. Eleinte „bogárnak” hívták a találmányt… ám a bogárnak nincsen farka, így lassan az egér kifejezés átvette a helyét. Az első ismert közlemény, mely hivatalosan az „egér” szót használja egy számítógépes mutató eszköz definíciójaként, Bill English 1965-ös publikációja volt.

 

Egy Apple Macintosh Plus egér 1986-ból

Ezen kutatásoktól függetlenül már 1952-ben fejlesztés alatt volt az úgynevezett „trackball”, mely során Tom Cranston, Fred Longstaff és Kenyon Taylor a Kanadai Királyi Tengerészet titkos DATAR programjának keretein belül fejlesztettek mozgás és helyzet meghatározására alkalmas eszközt.

 

Az Engelbart által 1970-ben szabadalmaztatott első egér ormótlan volt, és két, egymásra merőleges fogaskereket használt, melyek forgása megfelelt az adott tengely mentén való elmozdulásnak.

Az egér későbbi változata, melyet Bill English talált ki a Xerox PARC-nál, már egy tömör golyót alkalmazott a fogaskerekek helyett, mely bármilyen irányban tudott gurulni. A golyó (trackball) mozgásait két, belül elhelyezett tengely észlelte. Ekkor már az egér szaladt az asztalon, s minden mozdulatát a számítógép regisztrálta.

 

Az ezt követő fejlesztések során golyó helyett egy „lámpát” kapott a hasába. Az optikai egér a mozgásokat ezen optikai szenzor segítségével ismeri fel, azonban működési elvében, formájában nem sokban különbözik idősebb testvéreitől.

 

Az utóbbi években ismét létjogosultságot kaphatna a „bogár” elnevezés, hiszen a vezeték nélküli technológiák elterjedésével egerünk elvesztette a farkát.

Napjainkig nem bukkant fel olyan tartósan életképes innováció, mely alapjaiban megváltoztatná a számítógépes egérről alkotott elképzeléseinket. Azonban most megérkezett IPETI…

 

Ez a kedves kis lény nem az előszele egy újabb robotháziállat őrületnek, ő egy számítógépes „egér”. Nem egérke, akit rángatva elboldogulunk a monitoron megnyitott ablakok és alkalmazások közt, ő egy kiskutya, aki infraszaglásával kiszimatolja, hogy ujjainkat hogyan és merre mozgatjuk, és levadássza jeleinket a komputer számára.

 

-->

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr32798699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása