Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Filmajánló: A Faun Labirintusa - El laberinto del fauno (2006)

2011.05.03. 09:17 tizenhét

 

Aki olyan filmet szeretne nézni, ami egyszerre csodálatos és borzasztó, akkor egyértelmű választás a Faun Labirintusa. A 2006-ban készített filmet nemrég láttam, és mielőtt megnéztem volna, nem tudtam róla sokat, csak azt, hogy a képi világa fantasztikus, és azt, hogy lelkileg megterhelő. És valóban. 

 

A Faun Labirintusa nem hétköznapi film, és nem könnyen emészthető. Az egyik szál nagyon is valóságos, illetve a másik is, csak az a kislány valósága, a fantasy szál, amelyet sikerült úgy megalkotni, hogy egyáltalán nem lett közhelyes.

 

 

1944, Spanyolország, a polgárháborúnak vége, tombol a fasizmus. Ofelia (Ivana Baquero) és várandós anyukája (Ariadna Gil) megérkeznek Vidal kapitány (Sergi López) házába. A kislányt durva sokk-ként érik az események: az, hogy háború van; az, hogy egy zsarnok házában találtak menedéket, ráadásul ez a zsarnok az anyukáját teherbe ejtette, és feleségül akarja venni. Ofelia a nehézségek elől (saját?) fantáziavilágba menekül, ahol barátokat talál, illetve próbákat teljesít, hogy bebizonyíthassa a Pánnak, akivel találkozik, hogy ő a labirintus elveszett hercegnője…

A valós és a fantáziaszál között megdöbbentő háttérhasonlóságok vannak: amikor a kislány megszerez egy kulcsot egy hatalmas varangytól, a felkelők egyike, Mercedes (Maribel Verdú) szintén megszerzi Vidal kapitány éléskamrájának kulcsát. Amikor Ofelia varázskréták segítségével falakon ki-be járkál, egy olyan titkos szobába, ahol nagy lakomához terítettek, a felkelők feltörik az éléskamrát…

A megoldás szintén egyszerre borzasztó, de mégis szép.

 

 

A film zseniális, mind a történet, mind a szereplők tekintetében, mégis, akinek a lelke a naturális brutalitást nem viseli el, inkább ne nézze meg, bármilyen jó is a film. Nekem nagyon tetszett, de ráült a hangulatomra jó pár napig.

 

 

A Faun Labirintusát Guillermo del Toro írta és rendezte. A történetet közel 20 évig hordozta magában, míg végül forgatókönyvet írt belőle és megrendezte (3 oscar díj lett a jutalma). Del Toro rendezett jó pár trash fantasyt is, pl.: Hellboy, Hellboy 2. Ezeket a filmeket nem lehet egy lapon említeni A Faun Labirintusával sem mélységében, sem mondanivalójában.

Nagyon szeretem az olyan filmeket, amelyek körbeérnek. Ez körbeért.

 

 

IMdB:8,4                              Port.hu:8,6

 

u.i.:  Az angol nyelvű trailer ellenére kéretik spanyolul, felirattal megnézni a filmet!

 

 

- zibóka -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr362857598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bettametta 2011.11.15. 15:02:52

Bár a filmet magyarul láttam (talán egyszer oda is eljutok, hogy spanyolul megnézzem), a nézeteim ugyan ezek a filmmel kapcsolatban. A lány fantáziavilága rémisztő, mégis annyira magával ragadott, hogy szívem szerint csak azt néztem voltam egész este. A végén második megnézésre is összeszorult a szívem.
süti beállítások módosítása