Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

adventi napi1

2011.12.06. 17:17 tizenhét

 

 Mikulás, télapó, Father Christmas, miegymás…

 

Bár a Mikulás eredetét többen a Lappföldre tennék, és az egyes országok hagyományaiban abban sincs konszenzus, hogy mikor visz ajándékot… Mindenesetre Szent Miklós, akiről a Mikulás alakot mintázták eredetileg, a lyciai Myra püspöke volt.

A magyar néphagyomány alapján december 6-ra virradóan a jó gyerekeknek ajándékot, a rosszabbaknak virgácsot hoz. A télapó kifejezés a két világháborúban vált a Mikulás szinonimájává. Ekkortájt „költözött” Lappföldre a jóságos apó, hiszen előbb az égben lakott, és onnan figyelte a jó gyerekeket, akkor még mindenféle segítői is voltak manók és angyalok személyében, akik a Lappföldre költözéskor „elkoptak” mellőle… (Bár bizonyos országok hiedelmeiben még vannak segítői)

 

A finnek persze ragaszkodnak a lappföldi eredethez, és készítettek egy eredeti megközelítésű videót a Mikulás származásáról:

 

(Ha a beágyazott videók nem látszanának, böngésző váltás ajánlott..) 

Ja, van hozzá biztonsági útmutató is…

(gyerekeknek és finom lelkű felnőtteknek nem ajánlott)

 

 

Ki volt jó idén?

 

- zibóka -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr573428279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása