Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Reál(is), meg nem is - egy perc slam

2012.01.03. 15:17 tizenhét

 

Kávéból a kotyogós, házból a panel, mi itt nőttünk fel, mi itt élünk, haver. A lakótelep, mit a lakó ellep, mit a szocreál valóság ellett, betonlapokból vár, mászókánál a fiú a lányra vár. Csend, csak egy kósza szellő fúj át téren, lerúgott ping-pong asztal, kapualjban cigit megosztva, ez az élet. Nem mi voltunk az elsők, nem mi leszünk az utolsók, és minden elcsattant csók, minden eltört orr, minden betört ablak, pusztán a Semmiben lóg. Lógázva a lábat, bámulva a házat, magadtól azt kérded: Miért ennyi a bánat? Anyád lázad, apád fáradt, te meg szarsz az egészre, a figurát merészre véve érzed, menekülnöd kéne. De visszaszív az Élet, „a papíron létező osztály”*, nincs erő, nincs magasztos gondolat, amely a bajból kihúzhat, kivonhat. Vár a gyár, vagy rutinszerű munka, életed bár nem céltalan, úgy érzed emberhez méltatlan. Becsülnöd kéne magad, hogy mások is becsüljenek, de nem érzed fontosnak, hogy valaki a másikat becsülje meg. Ébredés, kávé egy kósza gondolat: Ma vajon milyen szesz égeti majd a torkomat?

 

-den-


* Pierre Bourdieu híres francia szociológus egyik terminusa, amely arra utal, hogy az emberek osztályokba való elhelyezése pusztán elméleti koncepció, „papíron létező” besorolás. Az adott osztálynak nincs öntudata, illetve nem feltétlenül, nem szükségszerűen következik be, hogy az adott osztály öntudatára ébred, hogy egy közös gondolat és cél köré megszervezze önmagát.

 


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr423516420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása