Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Vendégváró – Zrazy

2012.03.08. 11:17 tizenhét

 


Egyik este azon gondolkodtam, hogy a soron következő hétvégén meg kellene próbálkoznom valami egészen újjal, tovább bővítve a vendégváró repertoárt. Krisztián régóta nagyon jó barátom. A több száz kilométer távolság ellenére, köszönhetően az internet adta lehetőségeknek, gyakran beszélgetünk, többek között a konyhaművészetről is. Szóba hozott egy nagyszerű ételt, mellyel épp feleségét várta haza, aki késő estig dolgozott. Hallván a receptet és később barátom sikerét, eldöntöttem, hogy szombaton megpróbálkozom ezzel a remek fogással, melyet lengyelül Zrazy-ként ismernek. Kelet-Európa-szerte népszerű étel. A németek Rinderroulade-ként emlegetik. Nehéz eldönteni, melyiküktől származik eredetileg, nem is akartam arra vállalkozni, hogy ebben a kérdésben igazságot tegyek, viszont a végeredmény annál jobban érdekelt. Előre sejtettem, hogy nem fogok csalódni, ám az eredmény minden előzetes várakozásomat felülmúlta.
Többféle változata és elkészítési módja ismert. Hadd osszam meg ezúttal a gasztronómia iránt érdeklődő kedves Olvasókkal azt a receptet, mellyel garantált sikert fognak aratni.

Hozzávalók (2 főre):

  • 4 szelet vékony marhahúsfilé
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 1 nagyobb sárgarépa
  • Bacon szeletek
  • 2 db közepes méretű kovászos uborka
  • Étolaj
  • Búzaliszt
  • 2 dl víz
  • Mustár
  • Bors
  • Tört paprika
  • Cayenne bors
  • Fogvájó


A körethez (burgonyapüré):

  • Burgonya
  • Vaj
  • Tej
  • Szerecsendió

 

 


Elkészítése:

Fogjuk a vékony marhahúsfiléket és vágódeszkára fektetjük őket. Ideális a kb. fél cm vastag hátszín vagy comb. Nekem könnyű dolgom volt, mert itt Svédországban kaptam a szupermarketben előre csomagolt marhacombfiléket, melyek kb. 25-30 cm hosszúak és 5-6 cm szélesek voltak, az említett vastagsággal. Ha nem sikerül ilyen előre előkészített filét beszereznünk, megkérhetjük a hentest, hogy szeletelje fel a húst a kívánt paraméterekkel, vagy akár a vastagabb szeleteket magunk is kellő vékonyságúra klopfolhatjuk.
A húst mindkét oldalán besózzuk, gazdagon borsozzuk, majd vékonyan bekenjük mustárral.
Ezután a filék egyik oldalára bacon szeleteket helyezünk úgy, hogy lehetőleg minél jobban befedjék.
A hagymát félbevágjuk. Egyik felét apróra vágjuk, a másik felét durvábbra aprítjuk fel úgy, hogy hosszúkás szálakat kapjunk. A sárgarépát gyufaszálnál kissé nagyobb csíkokra vágjuk fel. A kovászos uborkát (2 db nagyjából elég a 4 szelet húsra) is hasonló formájúra daraboljuk. Majd a hússzeletek hossztengelyére merőlegesen felpakoljuk egyenletesen a hagymát, uborkát és a répa egy részét. Egyenletesen elosztjuk, gondolva arra, hogy majd fel kell őket göngyölnünk. Ha túl sok zöldséget rakunk a húsra, nem lesznek szépek a roládok, és kipotyog belőlük a töltelék. Egyik végénél fogva szorosan felgöngyöljük. Középen fogvájóval átszúrva rögzítjük. Ugyanígy teszünk a két szélével is, hogy minél jobban bezárjuk a roládokat.


 

Lefedhető serpenyőben étolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, beletesszük a késsel finomra aprított fokhagymagerezdeket. Majd ebbe az alapba belehelyezzük a hústekercseket, óvatosan forgatva minden oldalán megpirítjuk. Ezután 2 dl vizet öntünk alá, a serpenyőt lefedjük és kb. 45-50 percig pároljuk, vigyázva arra, hogy a leve épphogy csak rotyogjon, és ne égjen oda. Érdemes rendszeresen ránézni. A maradék sárgarépát 20-30 perc után hozzáadjuk.
Miközben a roládok a szaftban párolódnak, elkészítjük a köretnek szánt burgonyapürét, melyet kis szerecsendióval vadíthatunk meg.


 

Nagyjából 45-50 perc után a húsokat tányérra szedjük. A maradék szafthoz kevés tört pirospaprikát (csemege) keverünk. Ízlés szerint pikánsabbá tehetjük, ha még egy kis cayenne borsot (mely nevével ellentétben valójában egy pikáns, magas kapszaicintartalmánál fogva igen erős paprikafajta), vagy ha ilyet nem kapunk, egyéb tört erős paprikát (pl. chili) is adhatunk hozzá. Végül liszttel óvatosan annyira sűrítjük be, hogy kellemes állagú szaftot kapjunk, melyet a roládokra öntünk. Burgonyapürével vagy ízlés szerint rizzsel, hasábburgonyával, esetleg burgonyakrokettel is tálalhatjuk.
Magam egy nemes száraz francia vörösbort választottam az élmény fokozására, de egy villányi Cabernet Sauvignon is tökéletes választás.
Sok gratulációt és nagyon jó étvágyat kívánok!


-Doktor Fell-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr54286363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása