Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Mr. Nobody - Mr Nobody (2009)

2010.11.19. 11:17 tizenhét

 

 

 

Ma este Pécsett a Belga Filmnapok záró filmjeként az Apolló moziban.

 

 

 

 

 

Képes vagy döntést hozni? Elgondolkodtál már azon, hogy mi lett volna, ha a másik lehetőséget választod? Vagy inkább a harmadikat? Könnyebb vagy nehezebb volna a döntéshozatal, ha ismernéd a döntés minden lehetséges kimenetelét? És azon elgondolkodtál-e már, hogy az idő miért előre halad, és miért nem a jövőre emlékezünk a múlt helyett?
Nemo Nobody (Jared Leto) élete(i)t ismerhetjük meg a filmben, amely valóság és képzelet közt ugrál térben (a Földtől egészen a Marsig) és időben (1975-től 2092-ig). Mr. Nobody 2092-ben az utolsó halandó ember a telomerizáció elérhetőségével; tulajdonképpen celebbé válik azzal, hogy ő a halandóságot választja, rajta kívül mindenki kvázi-halhatatlan. Igazság szerint ő az utolsó, aki igazán élt! Visszaemlékezéseiben nem igazodik ki sem pszichiátere, sem egy lelkes újságíró (aki szeretne még egy interjút az utolsó, 117 éves haldokló halandóval), mert Nemo Nobody saját magával keveredik ellentmondásokba a történeteinek elmesélésekor; hol az egyik történet elevenedik meg, hol a másik, néhol össze is folynak, nem lehet tudni, melyik a valós élet, de a kérdés inkább az: van-e valós élet?
A film nem lineáris cselekményű romantikus történet, ezért sokan a Benjamin Button különös életéhez hasonlítják, de szerintem nincs sok párhuzam a filmekben. A Mr. Nobody európai film, a belga Jaco Van Dormael írta és rendezte. A hangulata is más, mint az amerikai filmeknek. 2009-ben mutatták be világszerte, Magyarországon 2010-ben, méltatlanul kevés helyen vetítve. A film zenéjét a rendező testvére, Pierre Van Dormael szerezte (akinek ez volt az utolsó munkája: 2008-ban gégerákban elhunyt).

Összességében a Mr. Nobody mindenkinek ajánlott, aki szereti a sci-fit, a romantikát, a térben és időben nem lineáris történeteket, Jared Letot, Diane Krugert vagy Jaco Van Droamelt, és/ vagy kíváncsi mindezekre együtt.


Az IMDb szerint 7.7/10, Port.hu szerint 8.8/10. (Szerintem meg szuper.)

A film hivatalos honlapja: http://www.mrnobody-lefilm.com/main.html

Író és rendező: Jaco Van Dormael
Zene: Pierre Van Dormael

-zibóka-

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr772454400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása