Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

adventi napi1 kalendárium - 11

2010.12.13. 17:17 tizenhét

December 13., Luca napja.  Számos babona kötődik ehhez a dátumhoz: Luca széke, a kivirágzó meggyfaág, a háztartási munka tilalma, a Luca-búza… Mégis a párválasztó babonák a legkedvesebbek a kislányok körében. A keresztény Luciának, a siracusai szűznek megjelent egy szent, és bejelentette: ő innentől kezdve Jézus jegyese. Ilyen fontos menyasszony bizonyára segít jövendő menyasszonytársainak is megtalálni a párjukat.

Talán a legismertebb párválasztó népszokás a Luca-cédulák készítése: Luca-nap estéjén az eladó lányok tizenkét egyforma cédulára felírtak egy-egy férfinevet, majd galacsinba hajtogatták a papírdarabkákat, és a párnájuk alá rakták. A hiedelem szerint - amelyiket másnap reggel kihúzzák a vánkos alól, az lesz a férjük neve később. Ez a szokás úgy is élt, hogy mindennap egy nevet a tűzbe hajítottak a lányok, és így a karácsonyra megmaradt egy szem papír mondta meg a jövendőbeli nevét.

A legviccesebb azonban a gombócos babona, amely a cédulás népszokás főzőcskézős változata. Itt a tizenkét cédulát gombócokba kell gyúrni, és amelyik gombóc a kifőzéskor először feljön, annak a cédulájának lehet majd hinni. Ezt a népszokást mi is nyugodtan kipróbálhatjuk otthon: ha a lányok nem is biztos, hogy kiderítik, ki lesz a választottjuk - de legalább a gombócokból be lehet lakni.

Tessék a recept:

Kell egy jó lánytársaság, egy (pár) jó üveg bor, avagy pálinka. Fél liter tej, 2 dl búzadara, 3 evőkanál kristálycukor, fél csomag vaníliás cukor, csipetnyi só, két tojás sárgája, 2 nagy őszibarack, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 1 evőkanál olaj. (És 3 dl tej, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliaízű pudingpor a fahéjmártáshoz.) Papírcédulák, jól fogó toll.

A vörösboros – forralt boros koccintást követően meg kell egyezni a cédulákra kerülő nevekről… Nehéz munka lesz! Amennyiben mindenkinek legalább egy név jutott a papírcetlikre, elkezdhetjük a gombócot. Öntsük egy lábasba a tejet, tegyük bele a búzadarát, a kristálycukrot, vaníliás cukrot és egy csipetnyi sót. Állandóan kevergetve főzzük addig, míg a tejbegríz sűrű nem lesz. Vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, keverjük bele a két tojás sárgáját. Vizes kézzel formázzunk gombócokat, közepébe egy-egy darab őszibarackot tegyünk. Avagy helyette a titkos cédulát. Forrásban lévő sós vízben főzzük ki. Jaj, még valami: előre meg kell egyezni a sorrenden, ugyanis a gombócok felszínt érési sorrendje határozza meg, kinek ki jut férjül. Minden gombócnál koccinthatunk egyet - de legyen résen, aki szedi ki őket a vízből, mert egyre sűrűbben fognak a víz tetejére sorjázni; nehogy valakinek rossz sorsot keverjen az alkalmi Luca-főzőboszorkány. Kevés olajban megpirított zsemlemorzsában forgassunk meg. (A fahéjmártáshoz forraljuk fel a tejet, tegyük bele az őrölt fahéjat, a kristálycukrot, majd főzés közben hideg vízzel elkevert vaníliás pudingporral sűrítsük be.) Barack híján cédulával töltött gombócunkat ehetjük lekvárral, aszalt gyümölcsökkel…

Jó kis móka, de senki ne legyen csalódott, akinek a másik kiszemeltje jut… Nagyon sok férfiú szaladgál ugyanazon keresztnévvel.

A fiúktól bocsánat a mai irományért, Ti faragjatok Luca-széket!

- eszter -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr82505757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása