Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 – Egy észlelő naplójából XXII. rész

2011.02.22. 17:17 tizenhét

Jönnek a törpék!

Ha előkeresem valamelyik régi – vagy nem is olyan régi – csillagászati „képeskönyvemet”, melyet még kicsi gyermekkoromban forgattam kíváncsian, minden esetben találok a Neptunuszról szóló oldal után még egyet, mely egy titokzatos golyóbisról szól, melyről csak annyit tudott írni a könyv, hogy a kilencedik bolygó és egyetlen holdja van. Harmincötös cipőt viselve a Plútó engem sohasem az alvilág urára, hanem inkább Walt Disney vidám kutyájára emlékeztetett – ezért is volt ő a kedvenc bolygóm, annak ellenére, hogy gyakorlatilag semmit sem tudtam róla. És amit tudtam, az mára már nem is úgy van – szóval bevallom, meg vagyok lőve…

Ahhoz, hogy a fenti sejtelmes képzavart még jobban bonyolítsam, gyorsan tisztázni szeretném, hogy a Plútó nem bolygó. És hogy áthidaljam az itt felmerülő problémát, azt is elárulom, hogy mi az a törpebolygó: olyan égitest, mely besorolásában a bolygó és a kisbolygó között helyezkedik el, de ugyanúgy a Nap körül kering, mint társai. És itt most egyszerűre vesszük a figurát. Mi a különbség a bolygó és törpebolygó között? Az, hogy a törpebolygó nem söpörte tisztára a pályáját, tehát nem egyeduralkodó a Nap körüli útján – mint a már ismertetett bolygók. Mi a különbség a törpebolygó és a kisbolygó között? A törpebolygók rendelkeznek akkora tömeggel, hogy gömb alakot vegyenek fel.

Ezek után lelkiismeret-furdalásom lenne, ha nem tisztáznám a kisbolygó fogalmát, bár ez a fentiek alapján már valószínűleg sejthető. Tehát, a kisbolygó olyan kisméretű égitest, mely a Nap körül kering, szabálytalan alakú és nem söpörte tisztára a pályáját. Ezen utóbbiak a Naprendszer keletkezéséből maradtak vissza, és bizonyos helyeken szeretnek csoportosulni. Ilyen hely a Mars és a Jupiter pályája között elnyúló aszteroidaöv, valamint a Neptunuszon kívül húzódó Kuiper-öv. Erről egyelőre ennyit, a későbbiekben lesz még róluk szó, most lássuk a Plútót!

1930-ban fedezte fel Clyde W. Tombaugh, de az ehhez szükséges számításokat – amiket az Uránusz és a Neptunusz pályájának eltéréseiből vont le – Percival Lowell végezte. Innen származik a Plútó asztronómiai jele, ami a bolygó két kezdőbetűjének – de egyben Percival Lowell monogramjának is – összemosásával keletkezett. A közelmúltig bolygóként tartották számon, azonban 2006. augusztus 24-én megtörtént az, ami csekély gyermekkorból átmentett tudásomat egy hanyag mozdulattal a süllyesztőbe vetette: a Plútót két társával, a Ceresszel és az Erisszel együtt, törpebolygóvá minősítették. Bumm!

A következő részben részletesebben tárgyalom a Plútót és kísérőit, valamint törpebolygóként ismert sorstársait.

- latyak -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr962674722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása