Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.12. 17:17 tizenhét

Édesnek édes…

 

 

Mikor lenne aktuálisabb a mesterséges édesítőszerekről írni, mint most, a nagy cukorválság idején? Érdekes, hogy a három legismertebb mesterséges édesítőszer felfedezése a véletlennek köszönhető, ráadásul kettőt közülük eredetileg gyógyászati céllal kívántak használni. Jöjjenek is a kis édesek:

 

Saccharin

 

A három közül a legöregebb, felfedezője, Constantin Fahlberg a monda szerint kőszénkátrány-származék vegyületekkel foglalkozott, és az idő tájt gumikesztyű híján, egy alkalommal a kezén maradt egy kevés az anyagból, majd evés közben vette észre, hogy jóval édesebbnek érzi azt a falatot, ami az ujjához ér. Végül az ujjait is megnyalta, és így derült fény az édes tulajdonságra.

 

 

Cyclamat

 

Történt, hogy az amerikai Michael Sveda 1937-ben jó tudós módjára egy lázcsillapító vegyületen dolgozott. Egészégére fittyet hányva (és hát akkor még hol volt ISO9000 minőségbiztosítási rendszer) a laborban cigizett, de valami miatt a munkaasztalra le kellett raknia egy pillanatra a dohányterméket, ami érintkezett a lázcsillapítónak szánt vegyülettel. Amikor ismét a szájához emelte a cigarettát, intenzív édes ízt érzett...

 

 

Aspartam

 

James M. Schatter egy gyomorfekély ellenes gyógyszer fejlesztésén dolgozott, és ahogy az előbb ismertetett történetekben, valamilyen oknál fogva a kíváncsi tudós ez alkalommal is megnyalta az ujjait... Manapság több egymásnak ellentmondó tény került napvilágra az aspartammal kapcsolatban, daganatot okozó hatását (hogy egy politikailag és diplomáciailag korrekt szófordulattal éljek) a mai napig sem bizonyítani, sem cáfolni nem sikerült.

 

 

Mindhárom ember életét megédesítette a felfedezésesüknek köszönhető üzleti siker…

 

- zibóka -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr262727469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása