Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Koszorú, rágólufi, kőmosoly

2011.03.15. 16:17 tizenhét

Tomi bá, Tomi bá, mikor kell menni? Csak nyugodtan, int a kezével, majd be fogják mondani, tudni fogjátok. Izgatottan nézek Ferire, aki mellettem áll ugyanolyan feszülten, mint én, kezében a hatalmas-bozontos-nemzetilobogós koszorú, az én oldalamon pont kilóg egy fenyőág, böki az oldalam, de nem tehetjük le. Közben jobbra a fúvósok elkezdik a csinnadrattát, mögöttem Betti pukkant a rágójával, a tanárok közül senki nem hallja meg. Itt áll a fél város, jobbra, a zenekar mögött áll a polgármester meg a helyettese, szép szál ember, az biztos, kilóg a feje a tuba mögül is. Fekete bajszát folyton mozgatja, mintha a beszédét gyakorolná motyogva. Feri a másik lábára áll, az ág az oldalamba mélyed. Nem tudom, mi szól, de a többi koszorúzó is mind más irányba figyel, csak az a felsőbb éves lány mered a fúvósokra, akinek nem sokára meg kell szólalnia a középen felállított mikrofonba. Ujjai elfehérednek a fekete papírtömbön, amiben a magyartanár által szépen megírt felszólalás lapul.

Betti mögöttem csettint a rágóval, Tomi bá a sorok mögött hátrapisszent neki szigorú képpel. A zene hirtelen megszűnik, a felsőbb éves lány kipillant a magyartanárra, majd előrelép a mikrofonhoz. Énekeljük el együtt a Himnuszt. Énekeljük. Egymás után keressük a nadrágvarrásunkat, de a koszorút tartó kezem nem találja. Így énekeljük a Ferivel, félvigyázzban. Ezután jön a koszorúzás, a tenyerem már izzad a gondolatra is, nem kéne rosszkor kimenni. A többi koszorúsra pillantok, mindenféle intézmények, iskolák, a tévé, a rádió, a szociális otthon, egy temetkezési vállalkozó, nem is, kettő, a helyi fociklub, na meg a makkhetes kocsma tulaja, és még vagy tízen állnak ott kopott ünneplőben, egyenletes ütemben hintáznak a sarkukról a lábujjukig, majd vissza – mintha a szél fújná a fákat az erdőben, csak éppen nem nyikorognak hozzá. Közben vége a Himnusznak, Feri a bal lábára áll, a faág az oldalamba. A lány megszólal, jön a polgármester, bajsza hirtelen megmerevedik, odalép a mikrofonhoz, felhúzza az állványt vagy egy méterrel, hogy keveset kelljen hajolnia, és elkezdi a beszédét. Nem tart sokáig, felváltja egy ötödikes tejfelesszájú, akit Tomi bá penderít be a karjánál fogva a tér közepéig, ha már ott van, szaval is egy forradalmit, összegyűri a papírt, mire végez. Összeszorított fogakkal leballag, és már lebegnek is a szobor felé az első koszorúk.

Rémülten Ferire nézek, szorongatja a vasat, Tomi bá ránk veti a tekintetét, a felsőbb éves lány pedig felolvassa az iskolánk nevét. Egyszerre lépünk ki, én ballal, Feri jobbal, az ág minden fél méteren az oldalamat szúrja, Betti egy utolsót csettint, a tér kinyílik, mindenki minket néz, a mikrofon egyre közeledik, a zenekar ünnepélyesen haldoklik a háttérben, a mikrofon elmarad mellettünk, az előttünk lévők már letették a koszorút. Odaérünk a szoborhoz, megállunk egy pillanatra, de Feri már hajol is, gyorsan követem, és odahelyezzük a koszorút az egyik üres betonplaccra, megmondták, hogyan kell letenni, próbálkozunk. Csak sikerül, felegyenesedünk, és akkor belepillantok a feketén komoruló bajszos kőarcba, ahogy homorú háttal és forradalmi tekintettel szemléli a körforgalmat, ami most le van zárva. Ahogy megfordulunk Ferivel, mintha egy pillanat alatt tovafutó mosolyt vennék észre a merev arc szájának szegletében, mintha csak odabiccentett volna, hogy köszi, de ebben már nem vagyok biztos, visszaérünk a sorunkba, Tomi bá bólint, a zenekar tovább zümmög, a tuba felett motyogó ajkak, Betti mögöttem egy utolsó lufit próbál fújni, de véletlenül a kapucnimba köpi a rágót. Csak otthon veszem észre.

- latyak -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr992740029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása