Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.29. 17:17 tizenhét

Titokzatos sugarak

 

Az orvostudomány sehol sem lenne a felfedezés nélkül, amit Wilhelm Conrad Röntgen tett 1895-ben, mégis fizikai Nobel-díjjal jutalmazták. Igaz, jól van ez így, hiszen akkor még nem sejthették, hogy a XX. század második felére a röntgenezés nélkülözhetetlenné válik, és a röntgensugarakkal működő CT a tumordiagnosztika alapvető eszköze lesz. És mégis így lett!

 

De hogy fedezte fel Röntgen az általa X-sugárzásnak (ismeretlen sugárzásnak) elnevezett sugarakat? 1894-től kezdett el foglalkozni a katódsugárcsővel, melyhez kezdetben Lénárd-féle kisülési csövet használt. 1895 végén Röntgen felfigyelt arra a jelenségre, hogy azokon a fényképezőlemezeken, amelyek az üzemeltetett kisülési cső mellett voltak, és fekete kartonpapírba voltak csomagolva, nem megmagyarázható feketedések mutatkoztak az előhívás után. Röntgen kíváncsi természetű lévén nekiállt felkutatni a jelenség okát. Mikor az induktort a csőre kapcsolta, meglepődve tapasztalta, hogy a sötét laboratóriumban a cső közelében lévő, bevont papírlemez (ernyő) fluoreszkáló fényt bocsát ki, azaz fényforrásként viselkedik. Majd azt is észrevette, ha az ernyő és a cső közé papírlapot, deszkát helyez, a fény szintén látszik, de az intenzitása csökken. Akkor döbbent meg, hogy mit fedezett fel, amikor a kezét a cső és az ernyő közé helyezte.

Később igazolta, hogy ez a sugárzás ismeretlen volt, hiszen az addig ismertek közül egynek sem felelt meg az a tulajdonság, hogy másfél-két méterre elhelyezett ernyőre képet vet úgy, hogy a közöttük lévő tárgyakat is átvilágítja.

1896 januárjában már egy orvoskonferencián számolt be a felfedezésről, ahol Rudolf von Köhler anatómus kezének felvételével demonstrálta felfedezését. Köhler ekkor javasolta, hogy a sugárzást Röntgenről nevezzék el.

A világ nagy részén még most is X-sugaraknak hívják az általunk röntgensugárzásként ismert jelenséget.

Wilhelm Conrad Röntgen 1901-ben Fizikai Nobel-díjat (katt!) kapott felfedezéséért.

 

A fenti ábrán a már említett híres első nyilvános röntgenfelvétel, Rudolf von Köhler kezének képe látható

- zibóka -

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr512780363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása