Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika zárszó

2011.03.31. 17:17 tizenhét

 

Gyógyszerfejlesztés napjainkban

 

Kedves Olvasónk!

Napról napra nyomon követhetted, milyen gyógyszerek felfedezését szülte a véletlen, a kitartó kísérletezés, a természet részletes megfigyelése. Napjainkban az új gyógyszerek kifejlesztése egészen másként történik. Három „irányzata” létezik:

 

- vegyületek random vizsgálata

- ismert szerkezetű és hatású gyógyszermolekulák szerkezetének módosítása

- racionális gyógyszertervezés

 

A racionális gyógyszertervezés a molekuláris sejtbiológiai kutatásokat foglalja magába. Elsőként a kutatók megkeresik az adott kórkép pontos okát - a receptoriális jelátviteli utakat, amik az adott káros folyamatokat elindították, ezután feltérképezik a receptort mint fehérjét (és ha létezik endogén agonistája, antagonistája, azokat is), megkeresik a kötőhelyét, végül ehhez az adott térbeli szerkezethez igyekeznek megfelelő molekulát szintetizálni. Utólagos módosításokkal pedig megpróbálják a megfelelő farmakodinámiai és –kinetikai paraméterekkel ellátni a vegyületet.

 

Sokan úgy gondolják, hogy a huszadik század elejéig, amíg nem fejlődött ki a molekuláris sejtbiológia tudományága, a gyógyszerelés csak placebóként volt jelen a gyógyítás színterén, hiszen nem tudhatták, hogyan is hatnak az adott gyógyszerek, csak abban lehettek biztosak (állatkísérletek alapján), hogy nem toxikusak az alkalmazott dózisban.

 

Az Amerikai Egyesült Államok első elnökének, George Washingtonnak egy egyszerű nátha okozta halálát 1799-ben. Ugyanis a torokgyulladással járó lázát orvosai nem tudták csillapítani kőrisbogárporral, így többször eret vágtak a beteg elnökön. Négy alkalommal mintegy két és fél liter vértől „szabadították” meg Washingtont, aki a nagy vérveszteséget már nem élhette túl.

 

 

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr842720309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása