Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

adventi napi1 - Luca napja

2011.12.13. 17:17 tizenhét

 

Luca napja, Luca széke:

 

Kedves Hölgyek!

Jól vigyázzanak a mai napon, hiszen a hagyomány szerint a Nőknek tilos szőni, varrni, fonni, mosni, házi munkát végezni, és hajdanában, aki e tilalmat megszegte, komoly büntetésre számíthatott.

Talán a legjellegzetesebb hagyománya a napnak, hogy a férfiak ezen a napon kezdték el faragni a Luca székét, amely hagyományosan tizenhárom napon keresztül készült, aprólékosan, kizárólag fa alkatrészek felhasználásával. A hagyomány szerint ez tizenhárom fajta fából készült, azonban manapság kilenc (kökényt, borókát, jávorfát, körtét, somot, jegenyefenyőt, akácot, csert és rózsafát) fafajtát tartanak szükségesnek, mert nagyon nehéz ennyi féle fát beszerezni. A metódus végkifejlete a boszorkányok leleplezése és a szék eltüzelése volt; ezért is van, hogy egyetlen antik Luca szék sem maradt ránk.

A boszorkányok mesevilágán túl a rontásoktól való szabadulásának óhaja is összekapcsolódik e hagyománnyal, melyek közül a legjelentősebbek a következők: fokhagymát dugtak a kulcslyukba, fokhagymával kereszteket rajzoltak az ólak gerendáira és a jószágok homlokára, eldugták a seprűket és/vagy keresztbe állították az ajtóban, a bal ajtófélfába kést állítottak és a magára valamit is adó babonás lélek, elalvás előtt lenyelt néhány gerezd fokhagymát is. - ez utóbbi cselekvések inkább voltak már jellemzőek december huszonhatodikára.

Minden magára valamit is adó férfiembernek az életében legalább egyszer meg kellene faragnia a saját Luca székét.

 

 

 

 

-vj-

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr293460768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása