Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

világnapi1

2011.03.05. 17:17 tizenhét

 

„Csak ő tudja milyen, mikor a dob meg a basszus zakatol a füleiben…”

Világnapok jönnek, mennek. Ma a DJ-k világnapja van, akik kezdetben disco jokey-k voltak, de a digitalizáció megérkezésével átalakultak disc jockey-ká.
Van bakelites, cd-s, van, aki csak a laptopon kever programmal, van rádiós és van klubos is. Folytathatnám a Gombóc Artúros felsorolást, de inkább mesélnék a történetükről kicsit.

1892-ben fejlesztették ki azokat a gramofonokat, amik már nem csak hangfelvételre, hanem visszajátszásra is képesek voltak. Az 1930-as években jelentek meg az első DJ-k, akiket lelkesen fogadott a közönség: megteremtették azt a hangulatot, amelyben úgy érezhették magukat a szórakozni vágyók, mintha egy olyan helyen lennének, ahol az összes kedvenc zenekaruk fellép egy-két szám erejéig. Az első neves DJ-k rádiósok közül kerültek ki, hiszen ott biztosított volt a technika, hanganyag és a gyakorlás lehetősége egyaránt.



A hatvanas-hetvenes években élték fénykorukat az éjszakai bárok, diszkók, bontakoztak ki a különböző zenei irányzatok. Így mindenki megtalálhatta a saját ízlésének megfelelő helyet.

Manapság szinte bárkiből lehet DJ, ha van hozzá megfelelő felszerelése, és sikerül eladnia magát. Néhányuknál a winamp is jobban kever, van, aki fülhallgatóval dolgozik (a dagi fiú az Est Caféban), de vannak, akik több százezer forintot is kiadnak egy-egy keverő pultért. Disc jockey-nek lenni nem pusztán a zenék keverését jelenti. Egyesek hangszerekkel, scratch-eléssel, MC-kel emelik az „előadás” színvonalát.
 


 

Ezen az oldalon számtalan érdekességet megtalálhattok az elektronikus zenéről és művelőiről.

- zsiki -
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr222713493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása