Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Zeneajánló - Vampire Weekend

2011.05.02. 10:17 tizenhét

 

Akik nem a véredet szívják

Kincsre akadtam megint. Olyan jó! Csillog-villog, de nem kinézetben, hanem hangzásban. 80-as évekbeli mesevilágot idéz. Miközben hallgatja, az ember akarva-akaratlanul is mindenféle videót forgat le a fejében, annyira emocionális a muzsika. Vampire Weekend.
Idén lesz 5 éve, hogy a zenekar megjelent a köztudatban és mindenki hatalmas újításként tekintett rájuk. Valóban az, már ha csak az egész alap felépítményt nézzük. Anglia a bölcsője az indie-rock műfajnak és a leghíresebb bandák, mint például a Blur vagy az Oasis is innen kaptak szárnyra. A Vampire Weekend alakulása helyét tekintve viszont amerikai. Ezen belül is New York, még beljebb Columbia Egyetem. Az együttes 4 tagja között van román, ukrán-ír, iráni és amerikai. A kulturális sokszínűség a zenei változatosság javára vált.
 


 

A zenéjük időutazás. Mint említettem, magán hordozza a 80-as évek jegyeit és ezt főleg a szintetizátorral és dobgéppel éri el, a beat vonalat a basszusgitár és a dob együtt képviselik, de indie alapokon nyugodva előtérben van a gitár is. Fántásztise módon tiszta hangzás, egyszerű és mégis színes. Olykor már gyermetegnek tűnhet, de épp ettől olyan kellemes és gondolatébresztő. Két lemezzel a hátuk mögött, olyan slágerek születtek, mint az A-Punk, Mansard Roof, Oxford Comma, Horchata, White Sky és a Holiday. Nem egyhez már klip is készült, szóval lehet bátran jutubolni. Személyes kedvenceim az A-Punk és a Cape Cod Kwassa Kwassa. Az előbbinél már a hallgatás közben is valami burleszkes megjelenítésű történetet képzel el az ember és láss csodát, a klip ezt a vágyat ki is elégíti. Az utóbbi pedig elképesztően jól vegyíti az afrikai dobmotívumokat a már említett stílusjegyekkel, és ettől abszolút remek darabbá válik.
Tessék keresni, benyomni a play-gombot, és mindenki szűrje le a maga konzekvenciáit, de mint ahogy azt már a Mutemath-nél is mondtam: érdemes hallgatni őket! Fiatal zenekar, előttük a jövő. Mivel nem tucat, sokáig fenn is maradhat. Hallgassuk serényen!
 

 

 

-den-
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr812843496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása