Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Sütőtökös túrótorta csokiforgáccsal és Country krémmel

2011.11.17. 11:17 tizenhét

 

A cowboyok a levegőbe lőnek, ugye?!

Törjük össze a kekszet zacsiban! Mi másban?! Ha már elég morzsalékos (és itt jegyezném meg, hogy lehetnek benne nagyobb darabok, rusztikálandó az összképet), akkor borítsuk egy tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a vajat. Dolgozzuk össze ezt a hármast, hogy egy tapasztható, szuper csízkék-alapot kapjunk. A kivajazott 23 cm-es átmérőjű kapcsos tortaformánk alját és az aljánál egy kicsi feljebb, borítsuk be a kekszes alappal. A töltelék elkészítésének idejére tegyük a hűtőbe.

Kekszes alap
Hozzávalók:

 

  • - 15 dkg korpovit keksz
  • - 4 ek porcukor
  • - 10 dkg olvasztott házi vaj

 

Szeretjük a dinamikus dolgokat!

Töltelék
Hozzávalók:

 

  • - 40 dkg házi túró
  • - 2 tojás
  • - 1 kk vaníliaaroma
  • - 85 dkg sütőtökpüré (töki-möki perödájz)
  • - ½ tk szerecsendió
  • - 1 tk fahéj
  • - ½ tk szegfűszeg
  • - 10 dkg porcukor
  • - 15 dkg étcsokoládé forgács

 

Házi túró. Imádom. Kellemesen büdöske. Lágy, mint a babám szíve. (Mert ez is kell.) A györkönyi tojás. Szintén imádom. Szép sárga, ami egyszerűen feldob. Vanília-extract. Nem übereli az igazit, de könnyebb vele dolgozni és a receptünk is ezt írta. Bár macsók vagyunk, igazodunk. Sütőtökpüré. Ugye, nem kell írnom semmit. Szerecsenek diója, fák héja, szegfűk szege, cukor.

 

Kár, hogy az illatát nem tudjuk mellé csatolni...

Ezeket dolgozzuk össze alaposan és az étcsokoládéból kemény munkával nyert forgácsot csak a végén forgassuk bele. Ha minden adott, akkor a massza mehet a tortaformába. Villával szintezzünk. Nem baj, ha egyenetlen, ilyen az élet is. 30-40 perc 180 Celsius fokon és életünk egy új perspektívája tárul szemünk elé.
Valami azonban még hiányzik!
 

Honnan jönnek a pukkantó cowboyok?
 

Country krém

Egyre inkább azt vallom, hogy a tortaszeletek ne legyenek fojtogatóan édesek, azonban fullasztóan szárazak sem. Előbbi óhajom a túlkalibrált krémek/habok ellenében van, utóbbi pedig a jófajta öntetek mellett korteskedik. Egy kis Édesanya-féle gyümölcslekvár a kamra mélyéről, hmmmmm, ugye?! Vagy mit szólnánk egy kis Country krémhez?! Naná, hogy igen! – így máris tiszta, miként kerül egy kis spagetti western az édességbe.
A Country krém könnyű, légies, csábító és édes, de nem kap tőle ozmotikus sokkot az ízlelőbimbó. Pontosan ez való egy sűtőtökös-túrós-étcsokiforgácsos tortához. (Mutatóujjunkat helyezzük a szánkba, feszítsük neki a pofazacskónknak, miközben másik kezünkkel pisztolyt formálva a plafon felé lövést imitálunk, majd szánkban lévő kezünkkel pukkantsunk egyet! Remélem világos a feladat és nem lepődöm meg, ha egy Örkény Egyperces történetben találja magát az Olvasó…)

Hozzávalók és elkészítés:

 

  • • 115 g tejföl
  • • 125 g mascarpone
  • • 125 g zsíros tej
  • • 100 g porcukor
  • • 2 teáskanál vaníliakivonat

 

A hozzávalókat egy mély tálba tesszük és mixerrel felverjük krémkeménységűre. Ne várjuk azt, hogy teljesen megkeményedik, egyfelől a mérsékelten folyós/lazább textúra kiválóan illeszkedik a tortaszelethez, másfelől ilyen a természete.
Egyes Country krém mágusok azt vallják, hogy érjen bele a tál alja jeges vízbe, miközben felverjük, de a véleményem szerint ezt elhagyhatjuk, nem kell a fakszni.
Ha elkészült, a korábban mellékeltek szerint lőjünk a levegőbe és gondoljunk kedvenc serifünkre!
 

Dolce vita!

 

Jó étvágyat!

 

-deniblu&vj-

 

Ui.: A fenti adag talán kicsit több mint amennyi szükséges; persze ez az édes szájak számának is függvénye. Viszont a krém hűtőben néhány napig (3-4) kiválóan eláll, szerintem lesz, aki rájár és maradéktalanul betorkoskodja… De, ha nem bízunk a falánk manókban, készítsünk fele mennyiségben.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr243382704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása