Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

napi1 - Pepita patika

2011.03.04. 17:17 tizenhét

 Perkin-ibolya

 

1845 után Angliában August W. Hofmann hatására fellendültek a kátrányvizsgálatok. 1846-ban Hofmann azt a feladatot adta egyik tanítványának, William H. Perkinnek, hogy vizsgálja meg, hogyan viselkedik az anilin oxidációkor. A kísérlet célja az volt, hogy a malária elleni gyógyszert, a kinint szintetikusan előállítsák. Merész vállalkozás volt ez akkor, mikor még nem is ismerték a szénláncokká kapcsolódó négy vegyértékű szénatomok elvét, nemhogy a benzol gyűrűs szerkezetét.

Noha a reakcióegyenletben feltüntetett termék összegképlete valóban megegyezett a kininével, de ez még nem jelentette azt, hogy a reakció bekövetkezik, azt pedig különösen nem, hogy a termék szerkezete is megegyezik a kininével.

 

Ez a naiv feltevés váratlan eredménnyel járt. Perkin a reakció feltételeinek tisztázására egy egyszerűbb aromás nitrogénszármazékkal, az anilinnel is hasonló kísérletet végzett, s szerencséjére kátrányból kivont nyers anilint használt, amely annak homológjait is tartalmazta. Ekkor fedezte fel az első anilinszínezéket, ami az első mesterségesen előállított festék volt. A kísérleti edénybe pillantva először csak fekete iszapot látott, de alaposan megnézve szép, ibolyásvörös kristályokat is észrevett.


Az eltűnődő Perkin selyemzsebkendőjét az oldatba mártotta. Az szép mályvaszínű lett. Azután vízbe tette. Mosta szappannal, de a zsebkendő színe megmaradt. S ekkor nagyszerű ötlete támadt: nem válna-e be ez az anyag textilneműk festésére? Gyorsan többet állított belőle elő, és elküldte egy textilfestő cégnek kipróbálásra. A cég így válaszolt: "Ha az Ön találmánya nem teszi az árukat túl drágává, akkor határozottan a legjobb, amivel az utóbbi időben találkoztunk. Azt a színt nagyon keresik a vevők mindenféle árunál. Sajnos, selymen eddig egyáltalán nem sikerült előállítani, pamuton is csak nagy költségek árán. Mellékelünk egy mintát lila pamutból, ez eddig a legjobb, amit elő tudtunk állítani, de közel sem állja ki azokat a próbákat, amelyeket az Öné, és annál sokkal jobban halványodik is.

 

 

Így az előállított vegyületet (anilinbíbor), melyet később színe után mauveinnek (mályva) neveztek el, textilszínezékként a mai napig használják. Volt idő, hogy Angliában a bankókat is ezzel festették.



 

- zsiki -

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr722697096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása