Tizenheten kezdtük, egyetlen céllal: hogy az írás szenvedélyén átszűrve, színekre bontsuk a világot. Mára kinőttük a számot, de a prím oszthatatlanságában a mai napig osztozunk.

áthallás


StrippedScience
(Poór Viktor Soma képregényblogja)

Eljátszótér - egy perc slam

2012.03.24. 15:17 tizenhét

 

Megkopott rácsok keretezik a hamvas gyermek ránctalan arcát, ahogy a lapáttal és vödörrel vívja harcát, ebben a mikro-sivatagban elhelyezett térben és időben. Házat épít, süteményt készít, kedvére formálja világát.


Kacajok fűzte koszorúval avatja fel nem tudatosult, gondtalan létezését ezen a késő délutáni órán, amikor a Föld orrán már a Nap széle ül meg halkan, elhúzva a percet. A tücsök még nem perceg. Kismotoron, dorkófékkel érkezik egy herceg. Megkopott sporttalppal talpal, aztán halk ijedtséggel kap el alkart, ahogy anyja megóvva vonja el a betonon csattanás élményéből nyert tanulságtól.


Anyák ülnek a padon sorban, mint őrzőszemű, repülésben megfáradt madarak. Eszük szűk odvában egy esszenciális rész, csak a gyermek lépteire hangolt receptorként munkál. Ásványvízszisszenés, rendre intő pisszenés, belülről feltörő rosszalkodásra késztető viszketés. Hisz kétes a lét itt a mászóka alatt.


Mert ha akár egy is aláhull a sok közül és bőrén a beton képez nyers alapot, hamar ölt egy aranyos jajsikoly egyértelmű alakot. A mellkas ordítással kísérve tágul, zavarva meg a csendet, tudatva a pillanat fájdalmát, a megbomlott rendet. Vérben törik meg a gyermeki létbe vetett hitvallás, háború ez, van némi áthallás. Az egyik katona, a másik a megtört kedves. A szem egyszer örömtől, máskor a fájdalomtól nedves.


A nyári melegben hamar szárad a könny, gyorsan felejtődik a seb, a mozgástér sem lett sokkal kevesebb. A fabotok acélpengéje újra szikrákat szórva kelt életre csatát, tornacipő trappolása utánoz fenséges patát. Mindent egy érzés hat át, hogy a gyermek nem ismer határt. Mindent tud és mindent lát, megüli a legvadabb paripát, négyzetből csinál tökéletes karikát, teszi, amit jónak vél, de csak karikíroz, nem igazán él.


Nincs félelem, nincs halál, annyi csupán, amit a szerepbe ágyazva a kisgyermek imitál. A gazdag szerepkészlet önfeledt játékra késztet. A jövő gyakran egy jelentőségteljességtől mentes mozdulatból kinéz, mert idővel úgyis elválik, hogy ki lesz valóban gonosz, és ki, emberséges vitéz.

 

 


 

Egy perc slam

-den-

A bejegyzés trackback címe:

https://tizenhetmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr194336496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása